După ce în această vară s-au blocat în subteran, 30 de mineri de la exploatarea de uraniu Crucea au protestat, astăzi, în fața Palatului Administrativ Suceava, nemulțumiți de nerespectarea contractului colectiv de muncă.
“Din decembrie anul trecut, nu ne-a mai cumpărat nimeni materia primă pe care am produs-o, inclusiv combustibil nuclear, 67 de tone, care expiră din punct de vedere tehnic.
N-a mai plecat nicio garnitură de tren de la noi, nu mai avem bani să plătim energia, n-am primit hrana rece, ne-a transmis de la București că o să ne dea 350 lei avans.
Dacă de mâine se întrerupe energia electrică, nu mai putem controla apa de mină, se va infecta apa la Botoșana, în 3 zile apa curge în Suha” s-au plâns angajații de la Crucea.
Coborât în mijlocul protestatarilor, prefectul Constantin Harasim, acompaniat de subprefectul Atanasă Nistor, a adoptat un ton cât mai împăciuitor posibil, replicând că “trebuie să duc mesajul mai sus, eu vă respect, dar fac echipă cu legea să rezolvăm problema uraniului.
Să avem respect față de lege…
Vă mulțumesc pentru faptul că-mi acordați atenție, sunteți oameni de o calitate deosebită, chiar dacă unii ar spune că au fost mineriade, dar nu au fost din uraniu, au fost din zona lignitului.
Revendicările le trimit astăzi la București cu poșta militară, cred că problema va fi deblocată în scurt !
Eu sunt de partea dvs., dar trebuie și eu să respect cadrul legal…
Am speranța că mâine se va rezolva, oameni buni, hai un pic să mai așteptăm…”
După minute de vorbe sterile, cu acuzații de o parte și promisiuni de cealalta, oamenii au spus că “am semnat atâtea protocoale cu miniștri, credeți că cu o scrisoare veți rezolva problema ?”, iar Harasim a replicat “Problema o rezolvă acele documente semnate și ștampilate…”
După obiceiul care l-a făcut cunoscut pentru bătut apa în piuă, Harasim a propus o ședință a Comisiei de dialog social în cadrul căreia să fie dezbătute toate aspectele.
Au urmat alte parlamentări sub privirile jandarmilor, timp în care Harasim și Nistor au strâns cu mare simpatie mâinile protestatarilor, apoi mai mulți sindicaliști au urcat în biroul prefectului pentru a preda revendicările.
Concluzia a fost trasă de un miner rămas afară, în fața Palatului Administrativ, cu o pancartă în mână : “Este durere ce se întâmplă la noi, crezi că ăsta ( prefectul – n.r. ) ar putea trăi ca mine, fără bani ?“
DAN PASCARU