Ieri și astăzi polițiștii locali din Suceava au făcut razii pe “aleea comercianților” din Piața Mică, după ce primarul Ion Lungu a cerut vigilență sporită pentru alungarea femeilor care vând lactate și ouă direct pe trotuar.
El afirma că situația este cu atât mai gravă “cu cât mai sunt locuri în hală”, deși cele două compartimente își au de mult timp vânzători, iar noii veniți nu au altă variantă decât zona din jur.
Azi doar câteva precupețe își mai expuneau marfa la vânzare, cu mare băgare de seamă, pentru a nu fi surprinse de polițiștii locali trimiși pe traseu, lucru confirmat de fotografiile ZdpN.
Lungu preciza ieri că “nu sunt un om absurd, știu că e greu de muncit, dar nu sunt de acord cu vânzarea pe trotuar, atâta timp cât au loc în hala de lactate și nici taxele nu sunt atât de mari.
E vorba de civilizație, nu pot să concep așa ceva, azi să vindem produse pe jos !
Dacă nu avem ce face, îi amendăm, nu iubesc amenzile, dar dacă nu avem ce face, asta-i situația…
Cumpărătorii îi încurajează, oamenii n-ar trebui să cumpere, e o doză de risc, praf, mizerie…”
În trecut, aleea din Piața Mică a fost “răscolită” periodic de inspectori de la Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitară Veterinară, care au dat amenzi vânzătorilor de alimente ce nu respectau normele de igienă.
După trecerea pericolului, comerțul cu lapte, brânză și ouă a continuat nestingherit.
MIHAI SPÎNU
Este, cumva, crunt acest adevăr pe care l-a spus primarul: „E vorba de civilizație … dacă nu avem ce face, asta-i situația… e greu de muncit (la creșterea animalelor, mai cu seamă la cele de povară cca de exemplu vitele din rase de lapte, carne sau, cum se întâmplă de cele mai multe ori pe la noi în județ, din rase mixte – n.m.), dar nu sunt de acord cu vânzarea pe trotuar, atâta timp cât au loc în hala de lactate și nici taxele nu sunt atât de mari”.
Partea proastă e că măsura dlui primar lovește, într-adevăr, într-o primă fază în niște femei – cele mai multe mai în vârstă – vai de capul lor care vin din alte localități, cu alți primari, dar din aceeași țară.
O țară în care absolut toți guvernanții au mers pe calea cea mai facilă a încurajării pe termen scurt a unor măsuri a căror eficiență a fost, așijderea (în dexonline, dacă nu mă înșel, am văzut și „așișderea”), pe termen scurt.
Când majoritatea celor care colectează laptele de la țărani îl plătesc cu sume între 0,5 lei și cel mult 1 leu (de regulă iarna) pe litru – e drept că pe la Șaru Dornei prețul trece bine de un leu pe litru, dar asta este mai degrabă o excepție decât o regulă – este aproape firesc pentru bătrâna din împrejurimile Sucevei să vină la târg să vândă măcar pe doi – trei lei litrul de lapte.
Cei care vor dori să îmi dea vreo replică despre subvenții, îi invit să vadă cât ar fi acele subvenții, care este ritmicitatea de plată a lor – este în funcție de an: electoral/neelectoral – și cât poate să acopere din cheltuială.
Trist e că, din păcate, primarul Sucevei – după ce că nu a putut să rezolve definitiv, încă, multe alte probleme – trebuie să facă și ordine (desigur, prin pălmașii de la Poliția Locală) într-un domeniu în care, la rândul său, „E vorba de civilizație … dacă nu avem ce face, asta-i situația … ”.
Foarte buna initiativa, dar pacat ca nu se vor lua masuri pana la capat. Aceste femei NU sunt primite sa vanda la taraba deoarece au acasa animale bolnave si medicul veterinar NU le inscriu animalele. Sunt anumite conditii care trebuie indeplinite ca sa vinzi la taraba.
Nu-ti fie mila de vicleana care vinde cas, branza sau lapte stat in soare, NU iti poti imagina cate bacterii se dezvolta. Sustine-le in continuare, dar sa fi sigur ca nimeni nu va fi tras la raspundere atunci cand mergi la urgente.
Minti Ed!Aceste femei nu au bani de taraba!Nu poti pasuna o vaca daca nu esti inevidenta la medic veterinar.Si in plus fiecare vaca din Romania are PASAPORT UE daca nu ati stiut.Si acest pasaport se acorda prin medicul veterinar!