- STS a cerut mai mulți informaticieni, ISU a atras atenția asupra asigurării încălzirii în secțiile de votare, iar Jandarmeria a solicitat spații interioare de pază
Primari și secretari din 106 localități ale județului Suceava (din 8 localități nu s-a prezentat nimeni) au participat, astăzi, la ședința de la Palatul Administrativ pentru a primi lămuriri în legătură cu pregătirea alegerilor parlamentare din 11 decembrie.
Prefectul Constantin Harasim a menționat că “trebuie să asigurați deszăpezirea căilor de acces, dacă va fi cazul, să asigurați menținerea în stare de funcționare a telefoanelor fixe și mobile și a faxurilor de la Primării.
Atenție deosebită ca secțiile de vot să fie corespunzătoare, sunt mai ușoare alegerile parlamentare deoarece sunt numai două tipuri de buletine de vot, dar avem elementul de timp friguros”.
Reprezentantul Autorității Electorale Permanente Ovidiu Butnariu a prezentat un amplu material referitor la legislație, vorbind despre norma de reprezentare “județul Suceava are 4 senatori și 10 deputați din câte știu eu, dacă greșesc, vă rog să mă corectați”.
A urmat la cuvânt șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale Mihai Dascălu, care a ținut să menționeze că “față de alegerile din vară, nu mai este restricția ca informaticianul să fie angajat al unei autorități publice.
Va fi problematică în decembrie asigurarea comunicațiilor, depindem foarte mult de vreme, așa încât avem nevoie mare de acești informaticieni pe care ni-i propuneți dvs.”
Șeful ISU Ion Burlui a punctat că “trebuie să vedem cât putem merge cu solicitarea instalațiilor electrice, pentru că s-ar mai putea pune radiatoare în priză și pot apărea probleme.
Avem 11 grupuri electrogene care pot fi dispersate la nevoie în județ”, iar împuternicitul Inspectoratului de Poliție Liviu Oniu : “Îngrijiți-vă, vă rog, ca încăperile în care se vor depozita buletinele de vot să fie asigurate cu lumină, să nu existe căi de acces laterale, pentru a elimina orice suspiciune”.
La rândul său, reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi Iulian Iacob a solicitat “condiții bune pentru personalul MAI, mulți colegi la alegerile trecute au executat paza din exterior, adică afară pur și simplu.
Aproape 25 % din personalul care execută paza sunt femei, de sâmbătă la ora 14 până a doua zi la ora 8 nu se poate executa paza în exterior doar cu uniforma și cu șapca din dotare.
Secțiile ar trebui păzite dintr-un spațiu interior, dotat cu condiții minime, o sursă de căldură, apă și toaletă”.
DAN PASCARU