Un segment aparte abordat de poliţişti în cadrul ,,Săptămânii Prevenirii Criminalităţii 2016” îl constituie problematica infracţionalităţii contra patrimoniului – în special înşelăciunile judiciare.
Deşi în mod constant poliţiştii promovează cu sprijinul mass-media recomandări preventive, unii cetăţeni, din dorinţa unui câştig material, ignoră aceste sfaturi şi cad victime ale escrocilor.
În ultimele zile poliţiştii de prevenire şi cei din structurile operative au făcut front comun împotriva înşelăciunilor, acţionând atât pentru informarea şi responsabilizarea cetăţenilor cât şi pentru identificarea şi sancţionarea celor care nu respectă legislaţia privind schimbul de valută.
Astfel, în zona centrelor comerciale şi a caselor de schimb valutar din mun. Suceava, dar şi din Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni şi Gura Humorului, poliţiştii de proximitate şi poliţiştii de prevenire au distribuit peste 1500 de materiale preventive, cu recomandări pentru prevenirea înşelăciunilor prin diverse moduri de operare.
În paralel, în perioada 24 – 25.09.2016, 28 de polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al I.P.J. Suceava împreună cu reprezentanţi O.PC. şi D.S.V. au acţionat pe linia prevenirii si combaterii faptelor prevăzute de Lg. 241/2005, Lg. 82/1991 rep., Lg.12/1990, precum şi a altor acte normative în vigoare, pe raza județului Suceava.
Au fost controlate 19 societăţi comerciale, 43 de întreprinderi familiale şi individuale şi 23 de persoane fizice autorizate.
Au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, in valoare totala de 139.100 lei, din care : 40 la Legea nr. 12/1990 rep. în valoare de 133.000 lei ; 1 la Legea nr. 171/2010 in valoare de 5.000 lei ; 1 la Legea nr. 145/2014 in valoare de 100 lei ; 2 la O.G. nr. 99/2000 in valoare de 200 lei ; 1 la O.G. nr. 21/1992 şi 2 la H.G. nr. 348/2004 in valoare de 800 lei.
De asemenea, au fost confiscate sume de bani în lei şi valută în valoare de cca. 5000 lei.
În cadrul acţiunii, în timp ce acționau pe raza Complexului Comercial Bazar din municipiul Suceava şi a zonelor adiacente, polițiștii au observat două persoane care efectuau o de operaţiune de schimb valutar ilicit.
După ce s-au legitimat şi au solicitat celor două persoane să prezinte actele de identitate, una dintre ele, respectiv un bărbat de 63 de ani, din municipiul Suceava, a devenit agresiv verbal, proferând injurii şi ameninţări la adresa poliţiştilor.
Întrucât persoana în cauză a refuzat în continuare să se legitimeze, i s-a solicitat să însoţească polițiștii la Postul de Poliţie Bazar în vederea stabilirii identităţii sale. Pentru că susnumitul a încercat să se sustragă de la această activitate procedurală, a fost imobilizat și încătușat.
S-a dispus ridicarea în vederea continuării cercetărilor a sumei de 250 de Euro, care a fost supusă schimbului ilegal de valută.
În cauză se efectuează cercetări față de bărbatul de 63 de ani pentru săvârșirea infracțiunilor de „ultraj” și „tulburarea liniștii publice”, iar față de acesta a fost emisă de o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul I.P.J. Suceava.
Poliţiştii atrag atenţia că vor acţiona cu fermitate maximă pentru respectarea legii şi nu vor tolera astfel de comportamente care aduc atingere ordinii publice şi siguranţei cetăţeanului.
În scopul prevenirii infracțiunilor de înșelăciune prin metoda “Șmen”, vă recomandăm:
– nu va încredeți în binevoitori! Nu cumpărați valută de la persoane neautorizate! Poate fi falsă! Aceștia acționează la câțiva metri de un birou de schimb valutar și ar fi păcat să cădeți victimă datorită unui câștig nesemnificativ;
– atenție la metoda “Șmen”! Dacă totuși consimțiți să participați la o ilegalitate, când primiți suma solicitată, numărați cu atenție bancnotele și nu mai întoarceți banii spre renumărare! Atunci se realizează înlocuirea sumei valabile cu o suma derizorie și sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiști, infractorii dispar, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată!