În plină campanie electorală, ar fi fost imposibil ca ședința de ieri a consilierilor județeni să fie lipsită de de-acum obișnuitele frecușuri între aleșii PSD și președintele liberal Gheorghe Flutur.
La proiectul de conferire a titlurilor de cetățeni de onoare ai județului, post-mortem, militanților unioniști Iancu Flondor și Ion Nistor consilierul Mihai Grozavu a întrebat “până la ce perioadă se poate lua în calcul, pentru că am putea cere titlul de cetățean de onoare pentru Mihai Eminescu, pentru oricare.
Flondor ar fi acceptat, cu personalitatea și caracterul lui, să primească un titlu de la o generație care a întărit această preluare a Bucovinei de către alt stat ?”.
Răspunsul lui Flutur a fost “trebuie să pregătim centenarul marii uniri, vorbim de asumarea eroilor, ne mândrim cu cei 2 oameni politici extrem de importanți.
E un semn de respect, am discutat cu familiile lor, cu nepoții, îi onorează acest lucru, chiar au fost extrem de încântați.
Într-adevăr, trebuie să facem un regulament aicea, putem să ne gândim la un regulament, care să fie statutul, limitările, exigențele”.
Consilierul PSD Gheorghe Monoranu a vrut să știe dacă este corect ca “titlurile de cetățeni de onoare post-mortem să fie acordate domnului Iancu Flondor sau domnului Ion Nistor”, iar colega Gabriela Mihai a completat că „apelativul domnul sau doamnă este folosit când vorbim de persoane în viață.
Era suficient să spunem marele om politic român din Bucovina”.
Replica lui Flutur : “Haideți să vedem și memoria acestor oameni care au dat o lecție de curaj și de demnitate, să mai facem un pas…”
Proiectul votat de consilierii județeni nu a mai inclus domnul.
DAN PASCARU