Una dintre problemele cu care se confruntă învăţământul actual este escaladarea violenţei în rândul elevilor. Nu ştiu dacă ea a fost altfel pe vremea copilăriei noastre în raport cu ceea ce se întâmplă acum, ci, mai degrabă, cred că a fost şi va rămâne mereu prezentă în rândul tinerilor, din simplul motiv că nu toată lumea poate relaţiona astfel încât să nu provoace celuilalt nici măcar o mică supărare. Fie involuntar, fie voit, acestea devin la vârsta adolescenţei adevărate tragedii care de cele mai multe ori se consumă în interior, în suflet, dar altele răbufnesc fie într-o violenţă vulcanică, de refulare, instantanee, fie prin construirea de scenarii şi abordări temeinic ticluite.
Temperamentali, tinerii îşi construiesc drumul prin viaţă. Unii simt şi pot să fie generoşi, chibzuiţi, toleranţi, acceptând injustiţia generată într-un colectiv, căutând soluţii de relaţionare şi atenuare a conflictelor, alţii, nu reuşesc decât să se impună prin forţa muşchilor. Iar când şi aceştia devin insuficient de oţeliţi, tendinţa de a căuta sprijin într-o autoritate care să-i mulţumească din punctul de vedere a siguranţei personale este absolut firească. Astfel, sipiritul de echipă se transformă într-unul de gaşcă, iar aplecarea spre infracţionalitate curge cât se poate de firesc atunci când aceştia obţin şi satisfacţii. Evident că şcoala trebuie să intervină blocând asemenea tentative, dar nu întotdeauna ajung să fie cunoscute din timp de către profesori, iar multe din fapte se consumă dincolo de porţile şcolii când autoritatea acestei instituţii nu mai poate interveni. Din acest motiv colaborarea cu poliţia devine firească, iar scopul este tocmai acela de a preveni asemenea conflicte.
Agentul şef de poliţie Cornel Pavel de la Poliţia de Proximitate din Fălticeni a participat joi, 23 februarie 2017, la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni la proiectul educaţional „Combaterea violenţei, a consumului de substanţe nocive şi a traficului de persoane”, proiect coordonat de profesorii Luminiţa Filipoaia şi Claudia-Elena Şandru, aducând în discuţie tocmai aceste aspecte, legate de alunecarea spre infracţionalitate a unor elevi, din dorinţa de a se impune prin argumentul forţei, neştiind că, astfel, devin propriile victime. „Există un pact pe care îl fac aceştia cu persoane cu comportament infracţional din afara şcolii, mituindu-i în scopul creării unei imagini de suveran în faţa colegilor, dar care-i fac dependenţi de aceştia, riscând şi devenind tocmai uneltele acelor infractori. Sunteţi la început de drum în viaţă, iar ca să deveniţi de pe acum clienţi ai poliţiei, nu cred că-i o opţiune tocmai bună. Părinţii şi-au pus speranţe în voi trimiţându-vă la şcoală. Învăţăţi ca să le deveniţi un sprijin pentru că şi ei v-au sprijinit! Nu faceţi în aşa fel încât să le deveniţi o povară pe tot restul vieţii lor!” a precizat dl. Cornel Pavel. „Noi vă putem ajuta, dar cel mai mare ajutor îl primiţi de la voi înşivă, căutând să evitaţi asemenea anturaje şi mai ales de a vă ţine la distanţă faţă de persoanele rău famate. Nu-i provocaţi în nici un fel, fie prin comportament, fie prin vestimentaţie, fie prin etalarea unor obiecte scumpe, şi ce-i mai important, nu le căutaţi prietenia! Nu vă vor fi niciodată prieteni!” a mai precizat dl. agent.
Poate că este o picătură într-un ocean cu apă, dar asemenea întâlniri vor mai continua, păstrând, astfel, linia prevenţiei în infracţionalitatea juvenilă. Are, mai mult, rol de informare, dar poate că pe unii dintre elevi îi va determina să fie mai atenţi asupra pericolului de lângă ei, iar dacă au învăţat ceva de aici, e un mare câştig pentru societate în ansamblul ei.
GINA-MARIA TODICĂ