GSK România lansează la nivel național prima infrastructură de colectare a inhalatoarelor folosite direct de la pacienți, cu scopul de a reduce emisiile cu efect de seră și amprenta de carbon, de a limita acumulările de deșeuri și de a proteja sănătatea populației, prin evitarea contaminării solului cu potențiale virusuri rămase pe dispozitivul inhalator.
Programul este desfășurat în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Colegiul Farmaciștilor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Societatea Națională de Medicina Familiei și Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.
Până la sfârșitul anului, sucevenii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate, de orice tip sau marcă, în punctele de colectare amplasate în farmaciile Ropharma, Richter și Sensiblu pentru a fi eliminate ulterior definitiv din natură.
Deșeurile colectate sunt eliminate ulterior printr-un proces de incinerare ecologică, prin intermediul unei companii specializate în managementul deșeurilor medicale.
În România, dacă fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de dioxid de carbon în fiecare an.
Această cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensată cu ajutorul oxigenului produs în decurs de un an de 2.831 hectare de pădure.
DANIELA SPIRIDONESCU