În perioada 23 – 25 iunie, la Centrul pentru pregătire continuă din Vatra Dornei a Universității Ștefan cel Mare Suceava a avut loc un stagiu de formare pentru profesorii de istorie și de limba română din nordul Bucovinei ( Ucraina ), sub coordonarea prorectorului Ștefan Purici.
Cursurile au fost organizate la solicitarea Institutului postuniversitar de perfecționare a cadrelor didactice din Regiunea Cernăuți și a Centrului cultural român Eudoxiu Hurmuzachi Cernăuți.
La stagiu au participat 16 cadre didactice din învățământul preuniversitar de limba și literatura română și 14 de istorie, din școlile cu predare în limba română din regiunea Cernăuți.
Prof. univ. dr. Rodica Nagy și prof. univ. dr. Ștefan Purici au susținut un curs comun de istorie și civilizație românească în context european, după care programul de formare a continuat cu 4 cursuri structurate pe două module de studiu, istorie și filologie.
Lectorii și cursanții au interacționat în cadrul discuțiilor privitoare la curricula pentru cele două discipline, noile abordări didactice, modalități de predare și evaluare tradiționale și moderne, statutul cadrului didactic în România și Ucraina.
Stagiul de formare organizat de USV a cuprins și o aplicație practică la câteva din obiectivele istorice și turistice din județul Suceava – mănăstirea Moldovița, Muzeul Oului din Vama și Muzeul de Științe ale Naturii și Cinegetică din Vatra Dornei.
TEODOR PUȘCAȘU
Sursă foto : USV