Echipajul Atlantic4, format din fălticeneanul Vasile Oşean ( 38 ani ), Andrei Roşu (40 ani), Marius Alexe (40 ani), Ionuţ Olteanu (23 ani) şi Alex Dumbravă (39 ani) a traversat Marea Neagră cu o barcă cu vâsle, de la Limanu (România) până la Batumi (Georgia).
Ei vor reveni în țară în noaptea de joi spre vineri la Aeroportul Otopeni.
Cei 5 temerari au pornit cu barca Maria pe 16 iunie la ora 15:00 de la Limanu şi au ajuns la destinaţie pe 27 iunie, la ora 21:01, ora României.
Au parcurs 1.200 de kilometri în 11 zile, 6 ore şi 1 minut într-o aventură care a stabilit o nouă premieră istorică : Marea Neagră traversată pentru prima dată într-o barcă cu vâsle.
Echipajul a traversat marea pentru a susţine construirea campusului socio-medical HOSPICE Casa Speranţei de la Adunaţii Copăceni şi pentru a se pregăti astfel de marea provocare din decembrie, când vor vâsli 5.200 km pe Oceanul Atlantic, pornind din insulele Canare, insula La Gomera, spre Caraibe, în insula Antigua cu 4 membri în echipaj.
În primele 4 zile ale călătoriei membrii Atlantic4 au avut parte de furtuni, vânt puternic şi valuri mari, la care s-au adăugat pilotul automat defectat şi înlocuit, răul de mare, lipsa de apetit şi de somn.
Au schimbat pilotul cu unul de rezervă şi au reparat tija ruptă a cârmei de furtună şi au pornit din nou la drum.
În primele 4 zile au parcurs 220 de kilometri, apoi o noapte furtunoasă i-a obligat să folosească para-ancora, sistemul de ancorare, format dintr-o paraşută legată cu parâmă la aproximativ 70 de metri de ambarcaţiune.
A fost o noapte cu peripeţii, pentru că Marea Neagră este plină de antrenamente militare pe care echipajul a trebuit să le evite.
În zilele următoare, Marea Neagră a devenit mai prietenoasă, iar temerarii nu s-au mai confruntat cu valuri furioase şi defecţiuni.
Pe 21 iunie, echipajul parcursese deja jumătate din drum, iar 3 zile mai târziu rămăseseră doar 300 de kilometri de parcurs.
Pe 24 iunie, Atlantic4 a fost pentru ultima oară în această călătorie pe un curent nefavorabil şi a folosit para-ancora.
Când mai avea 5 kilometri până la țărm, Maria a fost întâmpinată de susţinătorii din România, alături de preşedintele Club Yacht Batumi.
Pentru a încuraja donaţiile, Atlantic4 oferă premii celor care donează : la o donaţie de 100 lei vii cu noi în cursa Atlantic Challenge – îţi scriem numele în cabina bărcii, la o donaţie de 500 lei te plimbăm cu barca, la o donaţie de 1.000 lei ai asigurată o noapte în barcă, pentru cea mai mare donaţie ne poţi aştepta la finish, în Antigua.
Donațiile se fac la http://hospice.galantom.ro/atlantic4.
CORINA CHERECHEȘ