Toate depozitele de steril de la nivelul județului Suceava, peste 200, vor fi inspectate și inventariate până la data de 8 august de o comisie inter-instituțională numită de prefectulul Mirela Adomnicăi.
Ordinul a fost dat în urma dispoziției Departamentului pentru Situatii de Urgență din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, dispoziție care a fost pusă în aplicare de toate județele.
Coordonatorii comisiei inter-instituționale județene sunt Cristian Moroșanu și Gheorghe Mititelu, de la Prefectură și din ea fac parte reprezentanți ai Inspectoratului în Construcţii, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, de la Compartimentul de Inspecţie Teritorială pentru Resurse Minerale – Câmpulung Moldovenesc, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Garda de Mediu, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Direcția Silvică și de la Conversmin Bucureşti.
Prefectura Suceava a solicitat Ministerului Economiei să analizeze “oportunitatea inițierii unor demersuri în vederea unui dialog constructiv între Ministerul Economiei și Ministerul Apelor și Pădurilor” pentru urgentarea execuției lucrărilor de punere în siguranță a iazului de decantare Tărnicioara – comuna Ostra.
Execuția unor lucrări de punere în siguranță a iazului de decantare Tărnicioara “este imperios necesară, dar nu poate fi realizată nefiind clarificat regimul juridic al terenului pe care ar trebui amplasate lucrările.
Terenul este administrat de Regia Națională a Pădurilor, prin Direcția Silvică Suceava ( Ocolul Silvic Stulpicani ), este reglementat prin amenajament silvic, iar pentru executarea lucrărilor menționate este necesară modificarea amenajamentului silvic și îndreptarea erorii materiale”.
În cazul în care modificarea amenajamentului silvic nu se va pune în practică, scoaterea din fond forestier ar presupune un timp îndelungat, fiind necesară o procedură laborioasă și cu alocări financiare importante și astfel s-ar pierde oportunitatea executării lucrărilor în acest an.
Pentru remedierea avariilor tehnice suferite la iazul de decantare Tărnicioara în anul 2012, în octombrie 2016 a fost încheiat cu Casa Design Gura Humorului un contract pentru începerea unor lucrări, amplasamentul fiind predat constructorului în noiembrie 2016.
“De la data predării amplasamentului și până în prezent nu a fost executată nicio lucrare, deoarece Ocolul Silvic Stulpicani condiționează accesul pe drumurile forestiere de achitarea unor taxe.
Mai mult, reprezentanții Ocolului Silvic Stulpicani susțin ideea că majoritatea lucrărilor proiectate sunt amplasate în fond forestier și ca urmare, execuția lor este interzisă” precizează Adomnicăi.
Iazul de decantare de la Tărnicioara a fost afectat, mai recent, de ploile abundente din mai 2017.
DAN PASCARU