- prefectului Adomnicăi aproape i-au dat lacrimile când a vorbit despre sora sa, plecată de 10 ani în Italia
- consilierul prezidențial Pralong a vorbit frumos despre faptul că diaspora nu trebuie considerată un factor de adus bani sau voturi
Președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur ( PNL ) a înghesuit, azi, la ședința de debut a Lunii diasporei aproximativ 80 de persoane în sala de ședințe în care se desfășoară și Colegiile Prefecturale, dorind să creeze o imagine de afluență, dar reușind doar să-i exaspereze pe invitați, dintre care unii au stat în picioare câtva timp, după care s-au retras discret pe o altă ușă.
Flutur ar fi avut la dispoziție sala mare a Palatului Administrativ ( 300 locuri ), numai că acolo ar fi rămas numeroase scaune goale dacă nu ar fi fost convocați de urgență și angajații CJ, cum s-a întâmplat anul trecut.
La masa principală au luat loc Flutur, prefectul Mirela Adomnicăi, consilierul prezidențial Sandra Pralong și secretarul de stat în Ministerul românilor de pretutindeni Viaceslav Șaramet, iar în sală politicieni, directori de instituții, reprezentanți diaspora, primari liberali și jurnaliști.
Încă de la început, Flutur și-a lăudat inițiativa de a-i aduna la discuții pe sucevenii care au plecat de nevoie în lumea largă pentru a câștiga bani, spunând că “Luna diasporei este o poveste de succes, avem o platformă online de comunicare cu peste 1.000 de colaboratori, m-am săturat la întâlniri publice să prezentăm cum nu se poate, trebuie să gândim pozitiv.
Astăzi, aeroportul are 11 destinații, știu că așteptați Barcelona, Bruxelles și Paris, am deschis curse internaționale datorită dvs., județul Suceava are peste 140.000 oameni care lucrează afară.
Noi facem un împrumut să modernizăm aeroportul, nu mai avem terminal corespunzător, până atunci, dacă o să vină și alte curse, închiriez containere și fac terminal în container (Sandra Pralong: Bravo!), numai să avem curse”.
Flutur s-a adresat direct stranierilor, spunând că “n-am să vin cu mesajul să vă întoarceți acasă, întâi eu și noi, administrațiile publice, trebuie să ne facem temele, să vă creăm motivele să vă întoarceți acasă, altfel este o simplă lozincă”.
Prefectul Mirela Adomnicăi (PSD) a deviat discuția de la Luna diasporei liberale spre campania de informare inițiată de Guvernul PSD pentru cei plecați la muncă în străinătate, precizând că pe 10 august se va desfășura la Suceava o ședință pe această temă.
“Campania își propune o informare, o prevenție și o combatere a factorilor de risc, să favorizeze integrarea românilor din alte state și să ofere oportunități pentru cei care aleg să vină acasă.
Pe 10 august voi avea o abordare mai pragmatică, este stilul meu de a aborda problemele” a menționat Adomnicăi, după care a spus cu glas tăiat că “pe 5 august, sora mea împreună cu familia ei, care lucrează de peste 10 ani în Torino, vine acasă, în concediu.
Știu că pe dvs. vă intreresează în primul rând să vă încărcați bateriile, astfel încât dorul de casă să fie alinat până la anul, când veți reveni acasă”.
Consilierul prezidențial Sandra Pralong a punctat că “diaspora reprezintă un capital extrem de prețios, nu trebuie considerată ca un factor de adus bani sau voturi acasă.
Suceava se confruntă aprig cu problema copiilor rămași singuri acasă, președintele Iohannis a făcut un gest public, a donat o tabletă unei fetițe din Suceava ai căror părinți erau plecați.
Statul român nu are claritate asupra numărului copiilor, nu are resursele care să fie direcționate nevoilor acestora”.
După luările de cuvânt ale oficialilor, care în parte i-au plictisit pe participanți, unii părăsind sala pe ușa opusă, și-au expus succint opiniile și reprezentanții diasporei.
Ei au lăudat modernizarea Aeroportului Salcea, dar au cerut noi curse, după care au solicitat îmbunătățirea condițiilor de trafic rutier, operativitate la eliberarea de pașapoarte, sprijin în afaceri, recunoașterea studiilor.
Autoritățile au răspuns că știu despre toate aceste probleme, le analizează și le vor rezolva în viitor, fără să precizeze vreun termen măcar estimativ.
Luna diasporei continuă în județul Suceava cu manifestări culturale, festivaluri, spectacole și mese rotunde, cele mai multe existând și până acum, doar că nu erau adunate sub “umbrela” inventată de Flutur.
DAN PASCARU