- directorul DSV Suceava : “În țara noastră boala a apărut prin alimente aduse din Ucraina”
Medici veterinari, șefi de instituții, primari și reprezentanți de exploatații au participat, azi, la Palatul Administrativ Suceava, la o simulare de pestă porcină africană, boală care are mai multe focare în județul Satu Mare, în Ucraina și Republica Moldova.
Pesta porcină africană are o mortalitate de peste 95 %, dar nu afectează omul, virusul se răspândește rapid, nu există tratament, singura modalitate de acțiune fiind respectarea măsurilor de protecție.
Semnele îmbolnăvirii la porci sunt temperatură foarte ridicată și stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree ( uneori cu sânge ) și urdori la ochi.
Șeful Direcției Sanitar Veterinare Suceava, Ioan Corduneanu, a precizat că toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, iar proprietarii ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor vor fi despăgubiți de către stat, la prețul de piață al animalelor.
“Factorii de risc în județul Suceava sunt porcii mistreți din Ucraina și Republica Moldova infectați cu acest virus, produsele de origine animală din cele două țări, resturile alimentare abandonate la întâmplare prin parcări, furajele importate din Ucraina și Republica Moldova care pot proveni de pe teritorii infestate.
În județul Satu Mare sunt 7 porci domestici afectați, s-a demonstrat clar că boala a apărut prin alimente aduse din Ucraina și proprietarii nu au fost niciodată în Ucraina…” a spus el.
DSV Suceava a emis o serie de recomandări în legătură cu pericolul extinderii pestei porcine africane :
-nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică
-creșteți porcii doar în spații îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici
-nu hrăniți animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familiile care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne
-nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație
-nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați ( cu crotalie ) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit
-nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.
DAN PASCARU