Prezent la Fălticeni cu ocazia deschiderii Festivalului de Teatru pentru Tineret Birlic, preotul profesor Constantin Necula a susținut, în această seară, conferința cu tema Tinerii în biserică.
El a spus, la debut, că “biserica are păcate și prostii, că doar de aia suntem oameni”, continuând cu “tot vin pe la mine mămici foarte stresate că copiii lor nu mai merg la biserică, le-am spus să vă spun cinstit, nici eu n-aș merge la dvs. acolo în parohie, unde popa-i hâd și cântă cântărețul ca trompeta nici eu nu mă duc. Aici este drama lumii de acum, că în biserică nu mai reușim să-i motivăm suficient de mult pe tineri să se simtă ai bisericii”.
Vorbind cursiv, pe tonalități diferite, obișnuit cu spectatorii, Necula a trecut la subiectul familia traditională: “Negarea aceasta a realității înseamnă, de fapt, psihoză națională, avem de-a face cu o chestiune de psihiatrie etică, suntem într-o astfel de schizofrenie”.
Apoi a continuat: “Ni se spune că popii spală pe creier ( … ), dar cel mai de preț monument al libertății naționale este când au înjurat tinerii biserica, la Colectiv, asta arată că nu i-a spălat nimeni pe creier, dacă au vrut să ne zică ceva de mama, ne-au zis și dacă au vrut să ne arate alte degete decât cele trei puse la închinare, ni le-au arătat. Dar când au constatat că ceea ce spun nu concordă cu realitatea, tot ei au venit și și-au cerut iertare”.
După referiri istorice la Bucovina și Basarabia, Necula a răspuns întrebărilor venite din sală, prima fiind de ce ar trebui să meargă tinerii la biserică, dacă se pot ruga acasă: “Una e să iei benzină de la un autorizat și alta să furi motorină de la mecanicii de locomotivă”.
Apoi a revenit la limbajul direct : “Constat că cei mai buni formatori ai profesorilor rămân copiii. Și biserica a primit niște lecții de la tineri, le-am spus la Bistrița tinerilor prezenți băi, trageți-ne de mână și spuneți-ne, băi popo, schimbă-ți, în puii mei, predica dacă nu merge bine, zi-ne normal ce vrem să auzim, nu ne mai fâțâi cu aere și cu fițe. Am curvit, ce facem să ieșim, ne-am apucat de băut, cum ieșim de-acolo. Nu mă lua pe mine cu sfântul nu știu care…”.
Întrebat ce părere are de scandalurile sexuale din biserică, invitatul de onoare al Festivalului Birlic a răspuns “cred că sunt oameni care au uitat sensul pentru care și-au ales vocația, eu nu-i judec, i-au judecat deja alții. Cred că vom avea maturitatea să trecem și peste asta, nu-i un capăt de lume, mi-a fost rușine, dar nu atât încât să nu ies pe stradă”.
La întrebarea dacă nu crede că biserica ortodoxă este rigidă pentru timpurile actuale, Necula a spus “asta ne salvează, de fapt”.
Pe 22 august de la ora 19,00 Constantin Necula își la lansa, la Fălticeni, cărțile Bucuria însingurării și Bucuria credinței.
.
.
.
MIHAI SPÎNU
Unde sunt cele 3 milioane de semnaturi contra LGBT. De ce s-a renuntat demers????. Oare de frica sa nu fie demascati si mai multi. Vi s-a aratat pisica, si v-ati speriat. Daca ati pornit o lupta atat de crancena, continuati, asta este, cei slabi vor cadea, doar asa va puteti curata.