În acest episod ZdpN folosim date preluate din revista Știință și tehnică din 1977.
Viitorul transporturilor are alocat un spațiu generos, în care se afirmă că “o serie de cercetări vor fi orientate spre automobilul electric cu multiplele sale variante” și că “s-ar putea organiza pe șosele o rețea de stații în care, în 10 – 30 minute, să se stocheze energia necesară pentru o autonomie de 500 kilometri”.
Evident că unele aspecte erau dificil de transpus în practică, de exemplu “automobilul electric trebuie să dispună de un echipament în care recuperarea energiei, în timpul reducerii vitezei, să ocupe un loc central”.
Și în zilele noastre acest aspect ocupă un loc central, chiar dacă pașii făcuți în dezvoltarea tehnologică au fost semnificativi.
Revenind, evaluările privind consumul de energie din urmă cu 4 decenii în SUA arătau că “aplicarea la scară națională a automobilului electric ar necesita o putere instalată în centrale electrice de 6 ori mai mare. Nici o țară din lume nu-și poate permite un asemenea efort financiar”.
Tocmai de aceea au apărut apoi vehiculele hibrid, cu mai multe forme de combustibil.
Un alt capitol intens comentat se referea la anticipațiile astronautice, subiect abordat cu aplomb de M. Gunkel de la Hudson institute ( SUA ), care, nici mai mult, nici mai puțin prezenta un “calendar” al viitoarelor realizări spațiale.
Îl recitim după 40 de ani :
“Anul 1983 – va fi definitivată harta resurselor minerale ale Lunii
Anul 1987 – va fi definitivată harta resurselor minerale ale planetei Marte
Anul 1988 – numeroase echipe reprezentând marile puteri și ale statelor mai mici vor desfășura activități complexe în spațiu
Anul 1990 – oamenii vor vizita planeta Marte, industriile spațiale vor deveni rentabile în totalitatea lor
Anul 1993 – Națiunile Unite vor administra spațiul cosmic
Anul 2000 – se va inaugura prima exploatare minieră a unui asteroid. Se va inaugura prima comunitate în spațiu
Anul 2010 – se va produce prima naștere în spațiu
Anul 2020 – descoperirea în spațiul cosmic a unor forme superioare de viață. Probabil va fi depășită viteza luminii
Anul 2040 – peste 100.000 de persoane vor trăi și vor munci pe Lună
Anul 2175 – întâlnirea efectivă cu ființe de pe alte corpuri cerești”
Specialistul american în mod sigur a avut o imaginație bogată, previziunile începând cu 1990 fiind încă la stadiul de proiecte, cu toate că exploatarea minieră a asteroizilor a început timid în urmă cu 2 ani.
Prima naștere în spațiu a fost aproape să se producă, în schimb un grup de cercetători de la CERN Geneva a anunțat, în 2011, că viteza luminii a fost depășită în cadrul unui experiment. În aceste condiții, avansăm un termen pentru călătoriile în timp ?
TEODOR PUȘCAȘU