Cu prilejul proclamării anului 2018 drept „Anul european al patrimoniului cultural”, de către reprezentanţii Parlamentului European şi ai Cosiliului Uniunii Europene, precum și a lansării celei de-a X-a ediții a Concursului Național EUROSCOLA (2017-2018), elevii Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni și-au propus să desfășoare un proiect de promovare a Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni.
Patrimoniul cultural al țării noastre reprezintă un mijloc de a ne defini ca națiune, individualizându-ne pe plan mondial. Acesta este o fereastră spre originile, tradițiile și parcursul nostru prin istorie. Este, așadar, important să cunoaștem și să ne respectăm patrimoniul, având în vedere faptul că, în ciuda caracterului său individualizator, acesta reprezintă aportul pe care națiunea noastră, ca membră a Uniunii Europene o aduce valorilor sale. Pornind de la aceaste considerații, un grup de 24 de elevi ai Colegiului Național „Nicu Gane”, coordonați de profesorii Bența Codrin și Bența Viorica s-au înscris în concurs cu proiectul intitulat sugestiv «Muzeul de Artă “Ion Irimescu” (Fălticeni) – un veritabil obiect al patrimoniului european».
Acest proiect a promovat mediatic printr-un nou site Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni, a popularizat mai multe realizări sculpturale inedite ale artistului și îndeosebi biblioteca sa, despre care se cunosc puține lucruri de către comunitatea locală. O atenție deosebită s-a acordat valorificării imaginilor fotografice și amintirilor personalităților contemporane despre Ion Irimescu.
La acest concurs național, la ediția din 2017 au participat 101 licee din țară, din care 14 echipaje au fost selectate pentru a participa la o sesiune de lucru, în cadrul Zilelor Euroscola, a Parlamentului European de la Strasbourg, Colegiul Național „Nicu Gane” aflându-se printre câștigătorii care vor merge în Franța în perioada 22-29 februarie 2018.
Coordontorii proiectului transmit mulțumiri partenerilor de proiect: Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni, Clubul Copiilor din Fălticeni, Asociația Euroșansa for life și Asociația Aripi în Europa și felicită membrii echipei care s-au distins prin dăruire, implicare și creativitate obținând acest rezultat remarcabil pentru școala lor.
prof. VIORICA BENȚA