Potrivit unei informări prezentată azi în ședința Colegiului Prefectural Suceava de conducerea Direcției pentru Agricultură, factorul genetic și cel tehnologic, aflați sub controlul direct al producătorilor agricoli, sunt respectați în procent de 85 – 90 %.
În schimb, abateri apar, inclusiv la marii producători, în ceea ce privește factorul de mediu, “în ceea ce privește încadrarea în epoca de semănat, rotația culturilor în funcție de favorabilitate, efectuarea la timp și în condiții corespunzătoare a lucrărilor de întreținere”.
În prezentarea făcută se spune că, în anul agricol 2016 – 2017, factorul independent – mediul – arată că precipitațiile au fost mai reduse cantitativ, neuniform repartizate, excepția fiind înregistrată în luna octombrie 2016, iartemperaturile medii lunare au fost apropiate mediilor multianuale, exceptând lunile septembrie, martie, iulie și august.
Condițiile meteorologice ale anului agricol 2016 – 2017 au avut efecte negative asupra speciilor legumicole și pomicole, în mod deosebit la cele din zona văii râului Moldova.
Având în vedere că Suceava nu este un județ cu specific pentru legumicultură, producțiile medii înregistrate se constituie din realizări pe suprafețe mici în gospodăriile populației, excepție făcând varza, care ocupă suprafețe mai mari.
“Producțiile medii realizate la măr în bazinul Rădășeni – Fălticeni – Vulturești sunt bune și foarte bune, de 40 – 60 tone / ha” se mai menționează în informare.
DAN PASCARU