Pomicultorii din zona Fălticeni închid anul 2017 cu un profit bun chiar dacă productivitate a scăzut, dar prețul de vânzare a fost mult mai mare în comparație cu anii trecuți.
“Anul 2017 este unul istoric în pomicultură. Dacă îl întrebăm pe cel mai bătrân pomicultor din Fălticeni când s-a mai luat vreodată prețul de 1 lei pe kilogramul de măr de industrie,cu siguranță ne va răspunde că niciodată. Să dea Dumnezeu să mai prindem ani de aceștia. Un factor important a fost vremea capricioasă din Polonia, cu înghețurile târzii de primăvară, iar Polonia este numărul 1 în Europa. Ea dictează prețul. Contextul european a fost important și a funcționat legea pieței: diferența între cerere și ofertă. Cererea a fost mare, oferta mică și asta a condus la creșterea prețului la mărul de industrie”, ne-a declarat Pavel Onea, administratorului firmei Mărul Auriu S.R.L. Fălticeni.
Practic, prețul mărului de industrie(mărul cules de pe jos, de dimensiuni mici) s-a triplat, ajungând ca de la 0,25 sau 0,30 lei cât a fost în 2015 și 2016, să ajungă anul acesta la 1 leu/kilogram. Și dacă în anii trecuți românii cumpărau mere din țări din Europa precum Polonia, Olanda, Austria, anul acesta situația s-a inversat.
“Producția a fost și la noi diminuată de vremea capricioasă, și pe noi ne-a afectat înghețul târziu de primăvară. Anul acesta am obținut 20-25 tone/ha, iar anul trecut am avut 30-35 tone/ha. Diferența a făcut-o prețul și volumul de muncă redus. Îmi amintesc că anul trecut pomicultorii erau dezamăgiți, dar anul acesta sunt optimiști. Până la urmă, orice pomicultor din zonă care are un câștig mai mare, nu își bate joc de bani, îi investește. Toți vor să facă plantații tinere, un depozit care să corespundă, să cumpere utilaje performante”, spune Pavel Onea.
Nu toți competitorii din piața mărului sunt egali, așa cum se întâmplă și în cazul celorlalți producători români care trebuie să concureze cu producători din Europa care beneficiază de un sprijin net superior din partea statului. Acest dezavantaj economic îi forțează pe pomicultorii români să reducă cheltuielile pentru a putea rezista pe piață și să încerce să intre pe piețe de nișă. Pomicultorii fac suc din măr pentru a aduce plus valoare, iar vânzarea se face prin intermediul magazinelor.
Pavel, Petru și Ciprian Onea, cei trei frați care sunt asociați la Mărul Auriu S.R.L., au fost primii pomicultori din zona Fălticeni care au văzut potențialul sucurilor din mere și au achiziționat o instalație modernă din Germania cu peste 100.000 de euro și au început să producă sucul SAFT. Astăzi, sucul produs de firma fraților Onea poate fi achiziționat din mai multe lanțuri de magazine cu acoperire națională, iar ei să gândesc să își mărească capacitatățile de producție dat fiind potențialul pieței descoperite.
Administratorul societății Mărul Auriu S.R.L. spune că în România contractele cu statul nu sunt atractive pentru pomicultori, iar el s-a reorientat spre piețele de nișă, unde prețul este decent și partenerii serioși. În anii trecuți a vândut mere celor care livrează în școli, însă primea puțin peste 1 leu, jumătate din cât plătea statul și nu îi convenea.
“În Polonia, Germania sau Olandase se acordă subvenții mult mai mari, iar tu, românul, tragi de fiecare leu să poți concura cu ei. Comparativ, noi avem suvenții mult mau mici, iar costurile de producție nu diferă cu mult. Dacă s-ar proceda și la noi cum procedează în celelalte state europene, care își sprijină producătorii, ar fi grozav. De exemplu, în Polonia, în perioada embargoului cu Rusia, o piață pe care polonezii livrau mult, au rămas cu marfa pe stoc și nu aveau cui să o vândă. Guvernul polonez a inventariat stocurile de mere din depozitele producătorilor, le-a cumpărat la 0,50 euro/ kilogram și le-a livrat în școli, în spitale, în azile de bătrâni. Au înțeles că trebuie ajutați să iasă din impas, asta este foarte important. Acei bani dați de stat pomicultorilor se întorc în economie, nu rămân în buzunarele lor”, a concluzionat Pavel Onea.
–
SERGIU JIPA
reporter@ziaruldepenet.ro