Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a lui Mircea Rusu, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc și evaziune fiscală și a lui Vasilică Dari, cercetat în stare de libertatepentru săvârşirea infracţiunilor de desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc și complicitate la evaziune fiscală.
Societatea R.T. SRL a fost înfiinţată în iunie 2011, cu sediul social în municipiul Piatra Neamț, având ca principal obiect de activitate activităţi de jocuri de noroc şi pariuri.
În perioada 2012-2013, societatea a fost administrată în fapt de Rusu, alături de administratorul de drept al societății, H.C.
Pentru desfăşurarea activităţii societăţii, respectiv jocuri de noroc, administratorul a închiriat 54 de aparate de joc tip slot-machine.
Pe numele R.T. SRL a fost emisă licenţa pentru organizarea jocurilor de noroc tip slot machine cu valabilitate 01.01.2012 – 31.12.2016.
Conform dispoziţiilor OUG nr. 77/2009, licenţa de organizator de jocuri a fost emisă pentru o perioadă de 5 ani, însă după numai un an licenţa emisă pentru R.T. SRL a fost revocată.
De asemenea, au fost emise autorizaţii de exploatare pentru cele 54 de aparate de joc, cu valabilitate de un an, până la data de 31.12.2012, pentru punctul de lucru al societăţii, situat în Piatra Neamţ.
Totodată, la data de 05.03.2012 Rusu, în calitate de reprezentant al R.T. SRL, a comandat și primit de la Imprimeria Naţională 80 de carnete de bilete de intrare la jocuri de noroc tip slot-machine.
Având în vedere licenţa de organizator de jocuri şi autorizaţiile de exploatare emise, în cursul anului 2012 R.T. SRL avea dreptul de a exploata cele 54 de aparate de joc la punctul său de lucru din Piatra Neamţ.
Începând cu data de 01.01.2013 ( dată la care a fost revocată licența ) aparatele de joc nu puteau obţine şi nu au obţinut autorizaţii de exploatare.
În decembrie 2012, când se apropia de sfârşit perioada de valabilitate a autorizaţiilor de exploatare a aparatelor de joc tip slot machine, 3 dintre cele 54 de aparate au fost transportate de reprezentanţii R.T. SRL în judeţul Suceava, la sediul SC N. SRL, din Horodnic de Sus, a cărui asociat unic şi administrator era Dari, unde au fost folosite fără autorizație de exploatare și licență de organizator de jocuri până în aprilie 2013.
De colaborarea celor două societăți s-a ocupat administratorul de fapt al R.T. SRL, Rusu, împreună cu administratorul de drept al SC N. SRL, Dari.
Rusu nu a făcut niciun fel de demersuri pentru declararea locaţiei din Horodnic de Sus ca sediu social secundar, respectiv punct de lucru al R.T. SRL, fapt care ar fi fost absolut necesar pentru a putea fi obţinute autorizaţii de exploatare pentru cele 3 aparate în acel spaţiu şi nici pentru obţinerea de autorizaţii de exploatare aferente aparatelor de joc.
În concluzie, în perioada decembrie 2012 – 10.04.2013, Rusu împreună cu Dari au desfăşurat activităţi din domeniul jocurilor de noroc fără îndeplinirea condiţiilor legale privind licenţa de organizator de jocuri de noroc şi autorizaţiile de exploatare, respectiv au organizat jocuri de noroc tradiţionale, folosind 3 aparate de joc tip slot-machine.
De asemenea, spun procurorii, Rusu cu sprijinul lui Dari s-a sustras de la efectuarea verificărilor financiare sau fiscale prin nedeclararea sediului social secundar ( punct de lucru ) din Horodnic de Sus, locaţie pe care Dari i-a pus-o la dispoziţie fără a încheia vreun contract şi în care cei doi administratori au organizat jocuri de noroc tradiţionale, respectiv unde au funcţionat 3 aparate de joc tip slot-machine aparţinând R.T. SRL.
Din raportul de constatare întocmit de către specialiştii antifraudă detaşaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, reiese că bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 49.260 de lei.
Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Suceava.
SORIN NICA