Anul 2017 a urmat alegerilor parlamentare desfășurate în decembrie 2016, prin care PSD a câștigat detașat în județul Suceava, prezența la urne fiind mai scăzută decât la precedentele alegeri. Toți parlamentarii, fără excepție, declarau că vor acționa „numai și numai pentru binele cetățenilor”.
IANUARIE : Echipa PSD din Consiliul Local Suceava suferea schimbări, după demisia lui Eugen Girigan și a lui Cornel Grosar și pierderea mandatului de către Cristian Boberschi, anterior fiind excluși din partid supleanții Dan Apetroaie și Dumitru Rusu.
Șeful organizației județene, senatorul Ioan Stan ( foto sus ), era intransigent și în teritoriu, desființând filialele din Mălini și Comănești.
FEBRUARIE : Ioan Stan declara că “Liviu Dragnea nu beneficiază de ordonanța de modificare a Codurilor Penale”, iar PNL Suceava replica prin “PSD a avut o agendă ascunsă pe care o pune în aplicare”.
PSD își reafirma susținerea pentru Guvernul Grindeanu, ”un guvern desemnat de majoritatea parlamentară PSD-ALDE cu legitimitatea conferită de rezultatul alegerilor parlamentare, susținerea acestui guvern este fundamentată pe garanția pe care actualul executiv o prezintă pentru implementarea programului de guvernare a PSD”.
Corneliu Popovici era schimbat de la conducerea Organizaţiei Judeţene PMP, funcţia de preşedinte interimar fiind preluată de deputatul Eugen Tomac.
Conducerea PSD Suceava susținea că este alături, în continuare, de Guvernul Grindeanu și că votanții săi “din toate comunitățile locale sunt deciși să organizeze un mare miting pentru a-și arăta această susținere”.
Liderul ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, solicita organizarea unui congres naţional extraordinar de alegeri, în termen de 30 de zile.
Președintele Organizației Municipale Suceava a PNL, Ion Lungu, anunța că va candida pentru a rămîne în funcție.
MARTIE : Prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur declara, în cadrul Consiliului Național al partidului, că una dintre cauzele care au dus la rezultatul nemulțumitor la alegerile parlamentare a fost “durata prea mare a tranziției și fuziunii dintre fostele PNL și PDL”.
Deputatul Băișanu îi propune primarului municipiului Suceava, Ion Lungu ( PNL ), să “se gândească” la organizarea unui referendum pentru montarea în apartamente a centralelor termice individuale, iar deputatul PSD Maricela Cobuz “îi îndemna” pe colegii de la toate partidele “să creadă în România și să respecte promisiunile pe care le-au făcut în campania electorală”.
APRILIE : Deputatul Băișanu anunța că Ministerul Energiei “continuă demersurile în vederea salvării exploatării de uraniu de la Crucea”, liderul PNL Gheorghe Flutur își anunța oficial candidatura pentru un nou mandat, Ion Lungu ( foto sus) rămânea în fruntea liberalilor din municipiul reședință.
Deputatul PSD Alexandru Rădulescu efectua, alături de primarul de Fălticeni Cătălin Coman o vizită în orașul chinez Shenzhen, la întoarcere spunând că “va exista o viitoare colaborare între Universitatea din Suceava și cea din Shenzhen”.
Ion Lungu perora, la conferința de alegeri, că “vom păstra șanse intacte de câștigare a Primăriei în anul 2020”, în timp ce deputatul Ioan Balan considera că “liberalii nu trebuie să-i mai lase pe cei din PSD să revină la conducerea județului”.
Alexandru Băişanu era ales în una dintre funcţiile de vicepreşedinte la nivel naţional al ALDE, iar deputatul PNL Dumitru Mihalescul lua atitudine față de “creșterea numărului sălilor de jocuri de noroc și a caselor de pariuri”.
Ioan Stan anunța că PSD Suceava a amânat organizarea alegerilor interne, în cadrul organizațiilor locale și în cea județeană, pe motiv că trebuie să se concentreze mai mult pe pregătirea alegerilor parțiale din 11 iunie.
MAI : Deputatul Mihalescul îi solicita ministrului finanțelor publice, Viorel Ștefan, să precizeze clar dacă are în intenție introducerea de noi impozite pentru agenții economici.
Fostul primar al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost exclus din PMP, în urma unei decizii a conducerii judeţene Suceava, după “o analiză a activităţii acestuia pe perioada campaniilor electorale pentru alegerile locale şi parlamentare de anul trecut, dar şi a activităţii din Consiliul Local”.
Deputatul PNL Ioan Balan îi cerea aceluiași ministru clarificări cu privire la aplicarea impozitului pe gospodărie în cazul celor care muncesc în străinătate.
Liderul PSD municipiul Suceava Dan Cușnir contesta caietul de sarcini pregătit de Primărie pentru licitația serviciului de salubrizare menajeră, viceprimarul Marian Andronache era votat preşedinte al Ligii Aleşilor Locali ai PMP Suceava, în timp ce deputatul Balan, vicepreședinte regional al PNL, declarat că îl va susține pe Ludovic Orban pentru a prelua preşedinţia la nivel naţional.
IUNIE : PSD cîștiga alegerile la Primăria Iacobeni, PNL la Siminicea.
Gheorghe Flutur anunța că PNL Suceava va avea cea mai numeroasă delegație din țară la Congresul PNL – 202 persoane, apoi declara că “mai mult ca oricând, PNL trebuie să se gândească să vină la putere”.
Șeful PSD Suceava Stan anunța că parlamentarii proprii vor vota moțiunea de cenzură împotriva premierului Grindeanu pe motiv că “refuză să demisioneze, deși Comitetul Executiv Național i-a retras sprijinul politic pentru întârzieri în aplicarea programului de guvernare”.
Senatorul PSD Virginel Iordache facea parte dintr-o comisie parlamentară care verifica prima exploatare auriferă cu cianuri care ar urma să fie deschisă în România.
Președintele PNL Ludovic Orban era oaspetele Zilelor Sucevei, iar deputatul PSD Cobuz era luat la întrebări, în ședința Biroului Permanent Municipal, în legătură cu abaterile de la linia partidului : abținerea la votarea legii pentru sărbătorirea Unirii Basarabiei cu România și nerespectarea deciziei partidului la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.
IULIE : Cobuz de apăra : “Deciziile mele politice din ultima perioadă au fost pentru susţinerea programului de guvernare, pentru cetăţenii care m-au ales să-i reprezint în Parlament, astfel încât niciun alegător să nu simtă dezamăgire la adresa mea, deoarece schimbarea clasei politice vine din interior”.
Consilierul județean PSD Dan Cușnir propunea să nu se majoreze indemnizațiile consilierilor județeni ( 993 lei brut ), propunere acceptată de președintele CJ Flutur.
Senatorul PSD Iordache spunea că “a primit asigurări” de la ministrul dezvoltării regionale Sevil Shhaideh cu privire la continuarea procedurilor pentru construcția sălii polivalente din Suceava, iar șeful său de partid Stan laudă faptul că “județul Suceava a primit cea mai mare sumă de bani pentru proiectele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, respectiv 928.525.000 lei”.
Senatorul Ilie Niță îi ia locul consilierului local Ovidiu Milici în fruntea Organizației Municipale Suceava a ALDE.
Deputatul PSD Emanuel Havrici era de părere că, după finalizarea primului tronson al pârtiei de schi din Rărău, Câmpulung Moldovenesc va intra în circuitul turistic de iarnă “devenind un obiectiv turistic de agrement de mare interes pentru turiștii din România și din străinătate”.
AUGUST : Deputatul Balan îl critica pe ministrul agriculturii Petre Daea în problema produselor alimentare de calitate inferioară care erau vândute în magazinele din România.
Premierul Mihai Tudose îl numea pe doctorul Tiberius Brădăţan, fost candidat la Primărie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătății.
Gheorghe Flutur ( foto sus ) propunea promovarea unui pachet legislativ pentru asigurarea unei stabilități a forței de muncă în România, iar la Sucevița avea loc şedinţa Biroului Politic Național al PNL Diaspora, în prezența lui Ludovic Orban.
Deputatul Cobuz dorea introducerea unor ore de nutriție în școli, pentru a contribui la reducerea riscului de obezitate, iar președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu vizita județul Suceava, însoțit de subalternii locali.
SEPTEMBRIE : Deputatul Balan dorea modificarea ordonanței privind circulația pe drumurile publice, mai exact “constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se va face direct de polițistul rutier care este obligat să poarte uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive”. Apoi, dispozitivele mobile tip pistol destinate măsurării vitezei se vor utiliza “la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției Rutiere”.
La deschiderea anului școlar, parlamentarii PSD Suceava spuneau că “vor face toate demersurile posibile pentru asigurarea condițiilor desfășurării unui învățământ de calitate”.
Deputatul liberal Bogdan Gheorghiu solicita “de urgenţă” Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere să înceapă lucrările la marcajele rutiere de separare a benzilor.
Prezenți la ședința Comitetului Executiv Național al PSD de la Sucevița, președintele Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose aflau că una din marile probleme ale județului este asigurarea lemnului de foc. “Poate pe la noi, prin sud, mai avem câțiva pomi după care putem merge la umbră, dar aici cred că sunt ceva păduri” spunea Dragnea.
În legătură cu creșterea prețului la benzină și motorină, Tudose argumenta că majorarea “nu a fost cauzată de supraacciza pe carburanți”, ci de creșterea prețului, la nivel internațional, a barilului de petrol.
Amândoi promiteau că exploatarea de uraniu Crucea va fi salvată : ”Mina de uraniu cred că trebuie păstrată deschisă, ținem la ea”.
OCTOMBRIE : Gheorghe Flutur critica lipsa de implicare a statului în promovarea oportunităților de afaceri pe plan extern : “Investițiile străine nu pot fi atrase dacă se stă în colivie”.
Ca de obicei în astfel de cazuri, adică fără contracandidați, Marian Andronache era ales președinte al Organizației Municipale PMP Suceava, iar Dan Cușnir al celei PSD.
La fel, primarul Cătălin Coman era ales președinte al organizației PSD Fălticeni.
Deputatul PNL Mihalescul era nemulțumit că medicii sunt “cei mai umiliți de actuala Guvernare PSD-ALDE”, iar Stan îi răspundea că „veniturile personalului din sănătate au crescut cu 36 % în iunie 2017 faţă de iunie 2016”.
NOIEMBRIE : Consilierul judeţean Cătălina Culipei a fost realeasă preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Femei PNL Suceava.
Candidatul PSD Constantin Popescu a câștigat funcția de primar al comunei Drăgoiești, deputatul Balan solicita ministrului mediului Graţiela Gavrilescu să susţină financiar un program prin care cetăţenii “să fie stimulați” să colecteze deşeurile selectiv, în timp ce liderii liberali au manifestat în Piața Steagurilor pentru susținerea moțiunii de cenzură ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”.
Balan critica incompetența Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii, care “în aproape 10 ani, nu a reușit să finalizeze lucrări rămase, de doar 15 %” la centura Sucevei, iar Stan îi dădea replica : “În luna octombrie a fost demarată procedura de licitaţie pentru contractarea lucrărilor rămase de executat”.
Corneliu Popovici afirma că “consilierii PMP Suceava vor vota împotriva oricărei forme de majorare a impozitelor şi taxelor locale”, se întâmpla exact invers, iar viceprimarul Marian Andronache anunța că va candida pentru funcția de președinte al Organizației Județene PMP.
Gheorghe Flutur a fost ales preşedinte al Ligii Aleşilor Locali ai PNL.
DECEMBRIE : Senatorul PNL Daniel Cadariu considera că PSD a ajuns să „confunde țara cu propria moșie”, deputatul liberal Balan cerea ministrului de interne Carmen Dan “o situație detaliată” a accidentelor rutiere înregistrate în ultimii 5 ani în județ, apoi se arată interesat de programul de înzestrare a Armatei Române.
Stan era mulțumit că, datorită creșterii economice a României din 2017, “bugetul anului 2018 este superior anilor precedenți”, chiar dacă a scăzut la Ministerul Muncii, la Energie și la Mediu.
Senatorul ALDE Ilie Niţă ( foto sus ) a fost plasat sub control judiciar de procurorii DNA Suceava, fiind acuzat de comiterea a 3 infracţiuni, respectiv evaziune fiscală, instigare la abuz în serviciu şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.
–
–
DAN PASCARU
Bravo ZdN! Ziar bun care se gândește la cititori. Bun articol. Ți-ai spălat păcatele Dan Păscări.
Buna retrospectiva ca sa vadă lumea ce au făcut hoții. ALDE partid de penali.Băi să nu ce Nită salvăm?
Între Flutur și Stan aleg altceva. Doi ….politicieni d picker. Kinta George?
Reamintirea e buna da cine înțelege.Las_așa ca\u bin
Bun articol dar nu înțeleg multi.La mulți cititori!