UPDATE 2 / CAS Suceava a anunțat că, pentru asigurarea continuității acordării asistenței medicale, contractele aflate în derulare cu toți furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale au fost prelungite în sistemul informatic ( SIUI ) până la data de 31 martie 2018, formatul letric fiind în curs de tipărire.
UPDATE 1 / Zeci de medici de familie suceveni au semnat, azi, contracte de furnizare a serviciilor medicale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Medicii de familie nu renunţă la decizia de a protesta faţă de subfinanţarea asistenţei medicale şi de birocraţia din sistemul medical, astfel că, începând de azi, nu mai acordăservicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naţionale de Medicina Familiei, a declarat pentru Mediafax că “vom continua să consultăm oamenii pro bono, cei mai mulţi dintre noi, însă ceilalţi vor încasa consultaţiile.
Nu vom mai da trimiteri şi reţete compensate, asta este obligaţia Casei de Asigurări.
Nu ştim cât vom continua acest protest, pentru că nu depinde de noi, deciziile sunt mai sus.
Nu ne-am dorit să se ajungă aici, dar altă soluţie nu avem”.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus, azi, că „noi am avut întâlniri săptămâna trecută, am identificat soluţiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce priveşte debirocratizarea.
Dar aşa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare şi despre accesul pacientului, ajungem la bani.
Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulţumiţi.
Eu sunt convins că există loc de mai bine la finanţare, dar nu consider că este etic şi nici normal să ne folosim de pacienţi în negocieri”.
–
–
SERGIU JIPA
Am și eu medic de familie, ca aproape toată lumea, dar, excluzînd birocrația la care aceștia sunt supuși, nu sunt de acord cu protestul lor. Medicii de familie ar putea chiar să nu mai funcționeze ca instituție, această instituție fiind creată, cred eu, ca filtru ante medic specialist pentru apucăturile românilor – cultivate de comunism – de a scîrțîi ușa medicului pentru cine știe ce boli închipuite. Medicul de familie ar fi trebuit să fie medicul care măcar o dată la trei luni să viziteze acasă ‘enoriașii’, nu medicul la care să te prezinți cu rendez-vous și să aștepți ore în șir, de multe ori și nonagenarii, să intri la ‘consultație’. Acum, cînd citiți acest text, sunt medici de familie cu cabinet în mediul rural care, după ce plătesc asistenta și cheltuielile de funcționare, rămîn cu 10.000 (zece mii) de lei pe lună. Tot acum, medicii de familie doresc ca statul să le aloce per pacient o sumă dublă. Despre ce vorbim, de fapt?
Medicii de familie ar trebui sa faca teren de-adevaratelea nu sa spuna minciuni.Sa mearga acasa la familiile cu copii mici si la batrani.Ei ii pun sa stea la cozi la usi sa le vorbeasca urat asistentele care sunt analfabete si nesimtite.Asa este la Suceava la medicul meu.Nu merita un leu in plus.
Da da bani si bani atata vor da di pacenti nui doare inima
Dar pe tine nu te doare inima de limba romana?