20.000 de apartamente și 2.000 de unități de învățământ, firme și instituții din municipiul Suceava se confruntă cu riscul de a rămâne în plină iarnă fără căldură și apă caldă.
Centrala pe biomasă Bioenergy nu mai dispune de combustibil natural, după ce Guvernul Cioloș, prin ministrul Mediului Cristiana Pașca Palmer, a scos, în august 2016, lemnul de foc din categoria biomasă ( motivațiile erau asigurarea lemnului de foc populației și diminuarea tăierilor ilegale ), iar Guvernele Grindeanu și Tudose au menținut decizia.
“Din motive care nu sunt imputabile companiei noastre, suntem în fața unui blocaj instituțional generat de întârzierea cu aproape 18 luni a alocării pachetului de certificate verzi destinat centralei de la Suceava.
În absența identificării unor soluţii urgente pentru deblocarea pachetului de certificate verzi necesare funcționării, riscul opririi instalațiilor care livrează apă caldă și căldură pentru toți clienții din rețea devine iminent”, a declarat conducerea Bioenergy.
Centrala de cogenerare consumă anual 150.000 tone de biomasă, are o capacitate electrică de 30 MW şi o putere termică instalată de 130,5 MW.
Prețul energiei termice livrată sucevenilor este cel mai mic din România, 116 lei/Gcal, dar pierderile de pe trasee au ridicat costul la 240 de lei/Gcal.
La sfârșitul anului 2016, președintele Bioenergy Adrian Bodea își exprima dezamăgirea pe tema neacordării certificatelor verzi, spunând că “reducerea veniturilor obținute din vânzarea certificatelor verzi, cumulată cu scăderea prețului acestora și scăderea prețului la energie electrică determină un flux financiar insuficient pentru desfășurarea activității în condiții de normalitate.
Interzicerea lemnului de foc conduce la imposibilitatea asigurării încălzirii pentru populația municipiului Suceava racordată la sistemul de termoficare”.
Primăria Suceava a înaintat, în 2016 și 2017, către Ministerul Mediului solicitări de completare a Ordinului prin introducerea prevederii exprese, pentru societățile care asigură energia termică populației, să utilizeze lemnul de foc şi resturi din exploatare ca biomasă certificabilă, dar guvernele tehnocrat și PSD – ALDE nu au schimbat nimic.
–
–
DAN PASCARU