La data de 27.11.2014 a fost înregistrată la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava (DNA-ST Suceava) o plângere semnată de toți consilierii locali PNL Fălticeni de la acea dată: Gheorghe Aldea, Vasile Amariei, Cristian Bărăscu, Constantin Bulboacă, Viorel Dominte, Constantin Pintilie și Mihai Vitcu. Consilierii opoziției sesizau prin aceasta efectuarea de operațiuni ilicite săvârșite în cadrul Primăriei municipiului Fălticeni, cu referire la modul de aprobare a listei solicitanților de locuințe ANL. Reamintim cititorilor că în anul 2014 s-au desfășurat mai multe ședințe ale Consiliului Local în care s-a discutat în contradictoriu asupra modului în care primar Cătălin Coman și consilierii majorității au aprobat lista solicitanților, lista de priorități și lista de repartizare a locuințelor ANL de pe strada Victoriei.
Consilieri opoziției și-au formulat și în scris nemulțumirile, prin cererea înregistrată la Primăria Fălticeni sub numărul 23685 din 11.11.2014, ei având în vedere nereguli în cadrul a 25 de dosare din primele 40 pe care le-au studiat.
Printre neregulile constatate și pe care le-au transmis și la DNA sunt:
- nerespectarea legislației privind evidențierea și centralizarea cererilor de către referentul de specialitate “Spațiu Locativ” din cadrul biroului “Administrarea domeniului public și privat”;
- lipsa rezoluției primarului în funcție;
- includerea în lista de priorități a unor persone ce nu au formulat cerere individuală / în nume propriu;
- cereri și acte ce au suferit corecturi și modificări;
- lipsă documente justificative privind studiile absolvite;
- evidențierea altor persoane în cursul anului 2014, dar care au făcut solicitări antedatate;
- modificări în liste în privința numelor și numărului solicitanților;
- întocmirea listelor de repartizare în ordinea alfabetică și nu în ordine descrescătoare, în funcție de punctaj.
Consilierii semnatari ai plângerii au sesizat suspiciuni de încălcare a legii penale, respectiv bănuiala săvârșirii infracțiunilor de fals și uz de fals, în condițiile în care apar cereri ca fiind formulate în perioada 2002-2010, iar acestea figurează în registrele de evidență din acea perioadă, însă cu scris diferit și modificări vizibil făcute în perioada ulterioră. De asemenea, infracțiuni de abuz în serviciu, în condițiile unele cereri nu au urmat traseul administrativ cerut imperios de lege, precum și săvârșirea unor infracțiuni de corupție sau infracțiuni asimilate acestora. Prin toate acestea s-a urmărit, potrivit plângerii, cu bună știință, favorizarea unor persoane în detrimentul altora care îndeplineau condițiile cerute de lege. Așadar acordarea unor locuințe ANL altor persoane decît cele care meritau.
În cursul cercetărilor efectuate în cauză au fost ridicate cele 90 de dosare care au făcut obiectul repartizării locuințelor ANL, împreună cu registrele de intrare-ieșire. Dintre acestea, patru au fost oprite de procurorii DNA, iar restul au fost restituite primăriei.
Dosarul de urmărire penală a fost soluționat de scms.Daniel Prisacă, lucrător de poliție judiciară din cadrul cadrul Compartimentului de investigare a criminalității Economice Fălticeni (CICE) de la Poliția Fălticeni, care a propus clasarea cauzei pe baza audierii câtorva salariați ai primăriei și a petenților.
Procurorul a constatat că cercetările sunt terminate pentru că “unele nereguli au fost remediate și nu au mai produs consecințe, iar persoanele implicate în înregistrarea cererilor ANL cât și l-a completarea dosarelor de ANL aveau o practică în a lăsa spații libere în registrele de intrare-ieșire deoarece nu aveau întotdeauna toate documentele din ședințele de consiliu, totodată lipsa conducătorului ierarhic nu întrunește elementele vreunei infracțiuni”.
Deși nu li s-a admis solicitarea de administrare a probei de expertizare grafoscopică, nu s-a efectuat o confruntare a petenților cu salariații primăriei care au fost audiați (având în vedere că unele afirmații sunt contradictorii), iar din acte nu rezultă că primarul Coman ar fi fost deranjat să dea cu subsemnatul, foștii consilieri ai PNL nu au formulat plângere împotriva ordonanței de clasare din 28.12.2017 din dosarul nr.93/P/2015, în termenul legal de 20 zile de la comunicare. La aceasta pare să fi contribuit și faptul că nici unul dintre petenți nu mai este consilier local în acest mandat, dar cu siguranță și faptului că opoziția, la Fălticeni, este…moartă în păpușoi.
–
–
FILIP MERARU
reporter@ziaruldepenet.ro