- publicistul fălticenean a spus, referindu-se la Galeria Oamenilor de Seamă, că “donația lui Eugen Lovinescu se află într-o primejdie de moarte”
Prof.univ.dr. Ioan Opriș și publicistul Grigore Ilisei (fălticenean de origine) au avut, azi, luări de cuvânt interesante la evenimentul IRIMESCU 115 de la Fălticeni.
Opriș a spus audienței că Irimescu “s-a aplecat în perioada realismului socialist spre ceea ce nu are ideologie, spre calitățile estetice”, adăugând “comunitatea are o obligație, să păstreze această colecție ca pe ochii din cap! Este culpa Ministerului Culturii, dar este și culpa autorităților județene și locale că nu este încă muzeul acesta de importanță națională. Colecția Irimescu este de miliarde de euro, dacă vreți să o evaluați mercantil, este impresionantă. Dacă vreți dezvoltare durabilă, mergeți spre cultură, altfel mergeți spre neant! Dar, pentru a fi cozi la muzee, trebuie să finanțăm, să investim și, mai ales, trebuie să credem în specialiști. Vrem fapte! La Fălticeni ne trebuie muzeu de importanță națională din colecțiile Irimescu și se poate, dar pentru asta trebuie susținere, inclusiv parlamentară”.
A urmat la cuvânt Grigore Ilisei, care a menționat că “o parte a lucrărilor au încăput, puțin după 1990, pe mâna unor șarlatani, au pus mâna pe o parte din opera lui și au încercat chiar și cu colecția de la Fălticeni. Acea problemă ridicată de dl Opriș este foarte importantă, s-au făcut multe demersuri, dar nu s-au găsit soluții. Se impune profesionalizarea muzeului, aici trebuie să fie un loc în jurul căruia să graviteze viața spirituală a întregului ținut. Ar însemna tabere de sculptură, expoziții, colocvii, simpozioane, activitate editorială, de cercetare, studii cu cei mai buni exegeți din întreaga țară”.
Ilisei s-a referit și la colecțiile altui muzeu fălticenean, Galeria Oamenilor de Seamă: “Donația lui Eugen Lovinescu, manuscrisele pe care le-a dat lui Vasile Ciurea se află într-o primejdie de moarte, de dispariție pentru că acolo este mucegai, pentru că acolo nu este măcar un muzeograf calificat, măcar unul, de sămânță… Te cutremuri, te întristezi, te revolți, dar totul pare zadarnic, pentru că nimic din aceste lucruri nu își găsesc soluții”.
–
–
TEODOR PUȘCAȘU
Foto : MIHAI SPÎNU