La începutul acestei săptămâni, la Înalta Curte de Casație și Justiție s-a judecat recursul în casație înaintat de fostul primar de Slatina, Ilie Gherman, privind condamnarea primită la instanțele sucevene de doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciul. În anul 2013, Gherman a încercat să pună cu forța un director de școală în locul celei numite de Inspectoratul Școlar Județean Suceava – Oana Șorodoc, președinta organizației PSD Slatina.
De asemenea, fostul primarul de Slatina a refuzat să semneze decizia pentru deschiderea liniei de creditare pentru plata salariilor profesorilor. În urma refuzului primarului, Școala din Herla se afla în imposibilitatea de a-şi asigura restul cantităţii de lemne necesare încălzirii pentru iarnă, precum şi de a plăti salariile unui număr de 45 de cadre didactice, 4 cadre didactice auxiliare şi 9 cadre din personalul auxiliar nedidactic.
Prefectura Suceava prin prefectul de la acea vreme, Florin Sinescu, a înaintat în octombrie 2013 Inspectoratului de Poliţie Județeană o plângere penală pe numele primarului comunei Slatina, ILIE GHERMAN, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice şi neglijenţă în serviciu după ce acesta nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a deschide creditele bugetare pe trimestrul 4 pentru şcoala gimnazială Herla.
Totodată, Prefectura a sesizat, printr-o adresă, şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi cu privire la aceste aspecte, solicitând un control asupra modalităţilor de îndeplinire a responsabilităţilor ce îi revin primarului în calitate de coordonator de credite, precum şi un audit public extern privitor la administrarea, angajarea şi utilizarea fondurilor publice locale.
Săptămîna aceasta se va judeca un nou termen din celălalt proces în Ilie Gherman este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată (11 acte materiale), participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată sub forma instigării (11), instigare la săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată (11), instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată (11) şi instigare la săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot în formă continuată (10).
În perioada martie – aprilie 2016, în vederea câştigării unui număr mai mare de voturi, a abordat direct sau indirect 11 persoane pe care le-a convins să îşi stabilească reşedinţa în comuma Slatina pentru a dobândi astfel drept de vot.
Împreună cu doi funcţionari din cadrul Primăriei Slatina a emis 11 adeverinţe care atestau în mod nereal că titularii acestora deţin fiecare câte o locuinţă pe raza satului Herla din comuma Slatina, cu care figurează înscrişi în evidenţele primăriei.
Persoanele menţionate în aceste adeverinţe şi care au calitatea de inculpaţi în cauză s-au prezentat la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor a municipiului Fălticeni unde au solicitat stabilirea reşedinţei în Herla, cererilor tipizate fiindu-le ataşate adeverinţele menţionate, întocmite în fals iar acestea au fost admise şi făcute menţiunile necesare în baza de date, apoi în actele de identitate.
La data de 5 iunie 2016, cei 10 au votat în cadrul Circumscripţiei Electorale nr. 93 Slatina, deşi nu aveau acest drept, având în vedere modul fraudulos în care au obţinut reşedinţa în această localitate.
Dacă va fi găsit vinovat și în această cauză, Ilie Gherman ar putea fi condamnat cu executare și va trebui să execute și cei doi ani cu suspendare.
–
–
SORIN NICA
reporter@ziaruldepenet.ro