Revista Știință și tehnică din 1980 anunța intensificarea cercetărilor pentru utilizarea la scară largă a energiei solare. Statele dezvoltate ( grup din care România, evident, nu făcea parte, ca și acum, de altfel… ) preconizau că heliocentralele cu turn “vor capta cu oglinzi radiația solară și o vor focaliza pe un cazan de producere a aburilor”. Ciclul termodinamic apă – abur supraîncălzit era considerat energia viitorului, având în vedere costurile scăzute și utilizarea lungă în timp.
Problema principală era nu producerea energiei cu ajutorul razelor solare, ci “înmagazinarea acesteia și crearea unei rețele de distribuție fără pierderi mari”. Lucruri care, între timp, s-au mai rezolvat…
Hrana viitorului, se scria în urmă cu 38 de ani, va fi constituită și din viețuitoare marine, în special alge : “Va trebui să acceptăm introducerea algelor în alimentația noastră, creșterea vegetalelor acvatice este adesea mai rapidă decât a plantelor terestre, iar mediul acvatic este capabil să procure recolte de mare randament”. Era dat exemplul țărilor asiatice, acolo unde “alimentația cu alge are o tradiție considerabilă”.
În prezent, chiar dacă nu au intrat masiv în alimentația europenilor, fiind mai mult o delicatesă, algele rămân un aliment de bază pentru mulți asiatici.
O altă formă de producere a energiei, larg utilizată în anii ‘70 – ’80 ai secolului trecut, era constituită de termocentrale. Pentru exploatarea resurselor din mări și oceane, specialiștii vedeau atunci posibilă construirea unor termocentrale pe platforme, dimensiunile ideale fiind considerate 70 x 70 metri.
“Electricitatea produsă aici prin arderea gazelor din zăcămintele considerate neeconomic de exploatat va fi transportată la țărm prin intermediul unui cablu îngropat la o adâncime de un metru în solul submarin” – aceasta era soluția. După exploatarea zăcământului, termocentrala plutitoare “va fi strânsă de pe cei patru piloni hidraulici și deplasată la un alt zăcământ”.
Centralele plutitoare au funcționat, într-adevăr, puțin diferit față de această viziune, dar au contribuit din plin la dezvoltarea societății. Acum locul lor a fost luat, în mare parte, de instalații care folosesc energia verde.
–
–
TEODOR PUȘCAȘU
Foto : Știință și tehnică