Uniunea Sindicală Judeţeană SANITAS Suceava, organizaţie cu peste 1.800 de membri în unităţile sanitare şi de asistenţă medico-socială din judeţ, a demarat acţiunea de strângere de semnături în vederea declanşării unei greve generale în sistemul sanitar.
În paralel, în perioada imediat următoare SANITAS Suceava va participa cu delegaţi la acţiunile de protest organizate la nivel naţional.
În zilele de 20, 22, 27 şi 29 martie vor fi pichetate Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii urmând ca, în a doua jumatate a lunii aprilie, să aibă loc un miting de protest în capitală.
“Cele mai mari nemulţumiri ale sindicaliştilor SANITAS sunt legate de neonorarea de către actualul guvern a promisiunilor referitoare la creşterea reală şi echitabilă a veniturilor personalului din sănătate şi asistenţă socială, precum şi de caracterul discriminatoriu al legii salarizării, la care se adaugă prelungirea nejustificată a perioadei de negociere şi semnare a unui nou Contract colectiv de muncă pentru sectoarele “Sănătate” şi “Asistenţă socială”, a precizat, azi, preşedintele SANITAS Suceava, Romică Balan.
El afirmă că creşterile salariale de la 1 martie doar pentru medici şi asistente medicale – nu şi pentru TESA, farmaciști, biologi, psihologi, moaşe, tehnicieni, infirmiere, etc – au un efect nedorit asupra mecanismelelor de funcţionare a sistemului sanitar, cu efecte imprevizibile asupra calităţii muncii.
De asemenea, plafonarea la 30% a cuantumului sporurilor pe ordonatorul principal de credite – în condiţiile în care în acest procent sunt incluse şi sporul de continuitate, gărzile medicilor, indemnizaţiile de hrană şi de vacanţă – vor duce, spune Balan, la o scădere considerabilă a sumelor nete acordate pentru condiţiile de muncă periculoase şi vătămătoare.
Revendicările SANITAS sunt acordarea creşterilor salariale de la 1 martie pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială; renunţarea la plafonarea sporurilor la 30 % la nivelul ordonatorului principal de credite; adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10; negocierea şi încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate “Sănătate” şi “Asistenţă socială” și recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018 prin transferul contribuţiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.
–
–
DAN PASCARU