Depozitele ecologice de deșeuri de la Moara și Pojorâta nu vor fi date prea curând în folosință.
La Moara s-a făcut recepția stației de epurare, dar comisia de evaluare nu a finalizat recepția stației de tratare a levigatului, iar la Pojorâta s-a finalizat recepția stației de epurare și urmează recepția finală.
Președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur a declarat că “sunt proceduri de îndeplinit, nu avem noi ce să facem, pentru că altfel, Doamne ferește, am încălca legea”.
Vicepreședintele CJ Viorel Seredenciuc a completat că “la Pojorâta sperăm ca într-o săptămână să facem recepția la terminarea lucrărilor.
La Moara s-a făcut recepția cu lucrări nefinalizate, au fost discuții între constructor și consultant și noi, constructorul va monta încălzitorul de levigat”.
Consiliul Județean a depus solicitarea de obţinere a autorizaţiei integrate de mediu pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Moara în iunie 2017 şi a iniţiat procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului.
Seredenciuc a spus că licitația pentru desemnarea operatorului la Moara “s-a anulat, apoi s-a reluat, e o procedură greoaie, dar vrem să avem un rezultat corect și legal.
Nici eu nu mă implic acolo, nu vreau să știu mare lucru dinăuntru, dar sper să avem în curând un câștigător”.
Deşeurile colectate de serviciile de salubritate din județul Suceava sunt stocate temporar în spaţii amenajate şi nu se știe cu certitudine dacă vor fi relocate pe depozitele ecologice, când acestea vor deveni funcţionale.
În prezent sunt utilizate următoarele spaţii de stocare temporară: DIASIL SERVICE – spaţiu de stocare temporară din Gura Humorului – zona Lunca Boilor ( lângă depozitul neconform Gura Humorului ) și spaţiu de stocare temporară din Ipoteşti, MUNICIPIUL FĂLTICENI – spaţiu de stocare temporară pe strada Antileşti, RITMIC COM – spaţiu de stocarea temporară din extravilanul Ilişeşti, SERVICII COMUNALE – spaţiu de stocare temporară din Rădăuţi, zona Scuntari.
Cantităţi însemnate de deşeuri mai sunt stocate într-un spaţiu de stocare temporară administrat de SERVICII COMUNALE Rădăuţi, pe care nu s-au mai depozitat deşeuri din anul 2015.
În judeţul Suceava sunt operaţionale staţiile de transfer cu linie de sortare a deşeurilor şi presă pentru balotare, aparţinând Consiliului Local Gura Humorului, staţie de transfer a deşeurilor aparţinând Consiliului Local Vatra Dornei, staţie de tratare mecanică a deşeurilor aparţinând Consiliului Local Rădăuţi, linie de sortare şi balotare a deşeurilor aparţinând Consiliului Local Siret, care deşi este finalizată nu este dată în exploatare din cauza lipsei de personal; deşeurile colectate selectiv în Siret sunt preluate vrac de către un operator autorizat din Marginea, care le sortează şi le balotează; staţie de sortare şi prese de balotare a deşeurilor reciclabile aparţinând RITMIC COM Suceava, punct de lucru Ilişeşti, utilizată din anul 2011; platformă pentru sortarea deşeurilor aparţinând DIASIL SERVICE Suceava, utilizată din anul 2011; platformă pentru sortarea deşeurilor aparţinând TEST PRIMA Suceava, care deşi este autorizată din anul 2012 nu a fost utilizată, platformă pentru sortarea deşeurilor aparţinând GOSPODĂRIRE ORĂȘENEASCĂ Vatra Dornei, utilizată din anul 2012 și spaţiu pentru sortarea deşeurilor aparţinând FLORCONSTRUCT Câmpulung Moldovenesc, autorizat în anul 2015.
–
–
DAN PASCARU