Atunci când am hotărât că trebuie să dau o șansă și litoralului bulgăresc, renunțând pentru un an la plajele spectaculoase, spiritul liber și gastronomia autentică din Grecia, nu mi-am imaginat că aici voi descoperi o adevărată bijuterie a Mării Negre. Nessebar, este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, construit fiind pe vechile ruine ale așezării trace Mesembria.
Cazarea am avut-o la nord de frumosul oraș-muzeu, în Sunny Beach, cea mai mare stațiune bulgărească de la malul mării. Aceasta vine în întâmpinarea turiștilor cu aproximativ o mie de unități de cazare, construite pentru a deservi toate plăcerile și dorințele acestora.
Nu pot spune că Sanny Beach m-a cucerit, sau că am găsit aici acel farmec al plajelor liniștite, al promenadelor romantice sub clar de lună sau mângâierea fină a brizei. Aglomerarea haotică a construcțiilor care revendică până la ultima fâșie de nisip a stațiunii, lipsa spațiilor verzi și numărul foarte mare de turiști care animă faleza colorată, transformă stațiunea într-un adevărat furnicar.
Însă, la câțiva kilometri de agitata și aglomerata stațiune Sanny Beach, într-o frumoasă și însorită zi de iulie, am descoperit o oază de liniște și de istorie cum rar mai găsești în această parte de lume. Mica și cocheta așezare de pe țărmul bulgăresc al Mării Negre, are aerul romantic și sofisticat al celebrei insule Sveti Ștefan din Muntenegru și amintește de perla turismului croat, Dubrovnik.
Imaginea insulei pe care se află așezarea veche de 3000 de ani, istmul ce leagă orașul de continent și trăirile simțite în momentul în care pașii m-au purtat parcă înapoi în timp, m-au copleșit.
De 27 de ani Nessebarul este trecut în patrimoniul UNESCO, lucru care i-a determinat pe bulgari să reamenajeze vechile clădiri, dându-le farmecul și strălucirea de odinioară și, mai mult decât atât, să îmbogățească zestrea architectonică locală cu alte nenumărate clădiri care respectă întocmai modelele anterioare secolului XX.
Legenda care dăinuie în jurul orașului spune că, un trac pe nume Melsas, ar fi cel care a pus bazele așezării. Aceasta îi va purta cu mândrie numele, peste milenii. Melsambria, căci așa se numea orașul de pe insulă, are o istorie tumultoasă, începând cu aventurarea prin aceste ținuturi a vitejilor greci. Aceștia ajută la dezvoltarea zonei, construind ziduri trainice de apărare, temple, teatre, gimnazii și cartiere rezidențiale pentru nobili. Tot grecii sunt cei care creează pârghii comerciale între Cetatea Melsas și alte cetăți-porturi de la Marea Neagră, Marea Mediterană și Marea Egee.
După amprenta lăsată de falnicii greci, urmează perioada înfloritoare de sub ocupația romană. Aceștia construiesc aici băi publice și adaugă elemente de susținere și întărire, zidurilor de apărare.
Fața orașului este radical schimbată în momentul în care ajunge sub oblăduirea Constantinopolului bizantin. În această perioadă apar primele biserici, cea mai importantă fiind replica Sfintei Sofia din Constantinopol. Însă, multitudinea de biserici și bazilici care constituie zestrea spectaculoasă a orașului, este creată de stabilirea în insulă a slavilor și bulgarilor. Se spune că vârful dezvoltării Nessebarului a fost în perioada domniei țarului Alexandru I, acesta transformându-l într-un centru important al statului bulgar.
Atunci când așezarea râvnită de marile puteri ale vremii a ajuns sub dominarea Imperiului Otoman, sultanii au fost impresionați de frumoasa așezare, de arhitectura care se împletea armonios cu poziția geografică și, mai ales, de grandoarea lăcașelor de rugăciune. De aceea, aceștia nu au interzis locuitorilor să frecventeze bisericile și să se roage după datina creștinească.
Citisem faptul că Nessebarul este considerat orașul care are cel mai mare număr de biserici din lume, în raport cu numărul de locuitori. Legendele spun că în perioada existenței sale, orașul a avut 40 de biserici. În prezent, există date certe doar despre 26 dintre ele.
Plimbarea pe străzile pietruite ale vechiului oraș m-a purtat într-o poveste cu iz medieval. Clădirile care își arătau cu mândrie pereții albi și ferestrele frumos încadrate de elegante rame negre, acoperișurile portocalii care străpungeau de la joase înălțimi albastrul cerului senin și zidurile antice care își făceau simțită prezența din loc în loc, au creat un tablou spectaculos și extrem de atractiv pentru obiectivul aparatului de fotografiat.☺Parfumul florilor care împodobeau zidurile și acoperișurile clădirilor, întregea povestea insulei.
Din loc în loc, terasele care păstrau aceeași notă arhitecturală, împodobite cu pânze albe, care aminteau de pescarii ce se aventurau pe mare pentru a aduce peștele atât de trebuincios alimentației și comerțului, făceau cu ochiul și invitau la relaxare și festin culinar.
Cele care se aflau la înălțime ofereau o imagine de vis a albastrului mării care fuziona armonios cu albastrul cerului.
Bineînțeles, în așa un oraș de poveste și într-un cadru atât de atrăgător și căutat de turiști, nu puteau să lipsească magazinele de suveniruri. Ceea ce mi-a plăcut a fost faptul că acestea erau foarte bine încadrate în peisajul local, nefiind o prezență supărătoare și nici contrastantă cu clădirile trecute în patrimoniul orașului.
După cele câteva ore petrecute în compania istoriei, pe străzile liniștite și pline de povești ale frumosului Nessebar, având convingerea că în urmă cu mii de ani capul de lup din vârful stindardului trac era stăpânul absolut al țărmului Mării Negre, mi-am întărit credința în ideea că farmecul absolut al unui loc este dat de împletirea perfectă între poveste, imagine și trăiri.
Da, Nessebarul este un colț minunat de lume, un izvor de povești și un loc care te îndeamnă la plimbări nesfârșite. În cazul nostru, grupul vesel de temerari, plimbarea a avut un final pe măsură. Cântecul suav al unui trubadur ne-a oprit din drum și ne-a transpus într-un adevărat spectacol. Artistul familiei s-a încadrat perfect în peisaj.☺
Citește și:
BLED, POVESTE CU UN CASTEL ȘI UN LAC DE SMARALD
BERLIN, U-BAHN, AVENTURĂ SUBTERANĂ
–
–
SABINA DULGHERIU
sabina@tarabacuamintiri.ro