Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava desfăşoară, mâine, observaţii ornitologice în ariile de protecție avifaunistică, pe traseul Siret – Bucecea – Fălticeni – Ponoare.
Acțiunea este dedicată Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, campanie ce se desfăşoară la nivel mondial, cu scopul de a conştientiza şi promova anual, conservarea păsărilor migratoare şi a habitatelor lor din întreaga lume.
“În acest an, din dorința de a face acțiuni mai reușite și mai relevante pentru iubitorii de păsări, campania va avea două zile de sărbătoare de vârf – a doua zi de sâmbătă din lunile mai și octombrie – dar poate fi, de asemenea, sărbătorită tot anul, ori de câte ori păsările migratoare sunt prezente într-o anumită localitate.
Unificarea vocii noastre pentru conservarea păsărilor ca deviză pentru Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare din anul 2018 are drept scop ca oamenii din întreaga lume, care iubesc păsările, să comunice și să învețe unul de celălalt, atât în interiorul frontierelor statelor cât și dincolo de acestea.
Prin activitățile desfășurate cu acest prilej și prin schimbul de informații care rezultă se dorește să crească gradul de conștientizare cu privire la amenințările – atât generale, cât și specifice – cu care se confruntă păsările”, a precizat Gheorghe Aldea, directorul executiv APM Suceava.
Pentru protejarea şi conservarea speciilor de păsări sălbatice, au fost declarate la nivel național 149 SPA-uri; pe teritoriul judeţului Suceava se regăsesc ( total sau parţial ), 9 SPA- uri: Lacurile Fălticeni, Munţii Rarău – Giumalău, Munţii Rodnei, Obcina Feredeului, Vânători-Neamţ, Acumulările Rogojeşti – Bucecea, Dorohoi – Şaua Bucecei, Munţii Maramureşului, Munţii Călimani.
SERGIU JIPA