Acum 4 decenii căpăta contur, în partea de sud-vest a orașului Suceava, cartierul George Enescu. Cele 7.000 de locuințe care aveau să răsară pe terenul viran dinspre pădurea Șcheia erau motiv de mândrie pentru conducerea comunistă, inițiatoare a industrializării forțate. Nu a contat prea mult că blocurile erau înghesuite și construite cu mare economie de materiale sau că o parte din parcări și locuri de joacă existau doar pe planșe, importantă era inaugurarea cât mai rapidă a edificiilor.
Fotografia alb-negru a imortalizat o parte a zonei dintre bulevardele George Enescu și 1 Mai, cunoscută ca porțiunea Albina, după numele magazinului de la parterul blocului cu 10 etaje. În zare, macaralele ridică blocuri pe bulevardul George Enescu. Pe acoperișuri observăm antenele numite “de ruși”, încă destul de puține ca număr, semn că sucevenii mai aveau ce vedea la TVR. În schimb, în ultimii ani din comunism, pe blocuri existau adevărate “păduri” de antene, televiziunea națională oferind doar 2 ore de program pe zi, ceva mai mult sâmbăta și duminica.
După răsturnarea lui Ceaușescu, zona Albina a fost înghesuită cu noi clădiri cu regim mai mic de înălțime. În una dintre ele funcționează acum Casa de Cultură a Studenților. Între timp, pe spațiul verde din față a apărut o alee cu pavele, în rest strada este sufocată de autovehicule.
–
TEODOR PUȘCAȘU
Foto : LIVIU BURAC