Ministerul Apelor și Pădurilor a organizat, ieri și azi, în județul Suceava simularea producerii de inundații și accidente la construcțiile hidrotehnice, pe bazine hidrografice și județe, în vederea verificării modului de funcționare a fluxului informațional meteorologic și hidrologic de avertizare.
Prefectura Suceava a anunțat azi că au fost avute în vedere alarmarea populației, modul de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, a modului în care administrația publică locală cunoaște procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundații.
Conform scenariului simulării, ieri la ora 18 s-a primit avertizarea hidrologică cod portocaliu prin care s-au prognozat creșteri de debite în bazinul râului Moldova și afluenți, pe sectorul Câmpulung Moldovenesc – Gura Humorului.
Ca urmare a avertizării, inspectorul șef ISU – general de brigadă Ion Burlui a propus prefectului Mirela Adomnicăi activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, iar aceasta a dispus instituirea serviciului de permanență la Primăriile Câmpulung Moldovenesc, Vama, Frasin și Gura Humorului.
Prefectura a comunicat că, având în vedere pericolul atingerii și depășirii cotelor de apărare pe râul Moldova și afluenți, azi directorul S.G.A. Daniel Drăgoi a propus convocarea, în ședință extraordinară, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, desfășurată la Palatul Administrativ.
El a prezentat scenariul și scopul exercițiului de simulare, analiza stadiului de implementare, de către Primării, a planului de măsuri pentru diminuarea riscului la inundații, precum și propuneri pentru remedierea deficiențelor constatate, care au fost aprobate de membrii CJSU.
După ședință, o comisie a început deplasările în zonele Câmpulung Moldovenesc, Vama, Frasin, Gura Humorului, pentru a verifica dacă membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgenta cunosc prevederile Planului local de apărare împotriva inundațiilor, dacă este afișat Planul de situație al unității administrativ-teritoriale, cu delimitarea zonelor inundabile, precum și semnificația codurilor de culori folosite pentru avertizările meteorologice și hidrologice.
„Se vor mai verifica modul de întocmire a proceselor verbale privind constatarea și evaluarea pagubelor ca urmare a efectele inundațiilor, cum au fost introduse modificările cotelor de apărare în planurile locale de apărare împotriva inundațiilor ( acolo unde este cazul ), felul în care este organizat fluxul informațional pentru avertizarea populației, până la nivelul fiecărui sat care aparține de UAT-ul respectiv.
De asemenea, se vor mai verifica stadiul instruirii șefilor serviciilor voluntare pentru situații de urgență, în vederea îndeplinirii funcției de “agent de inundații”, stocul de apărare împotriva inundațiilor existent la nivelul fiecărei primării implicate în exercițiu și stadiul integrării hărților de risc la inundații în planurile de urbanism și amenajarea teritoriului de interes local”, menționează Prefectura.
DAN PASCARU
Sursă foto : Prefectura Suceava