Anul trecut am hotărât să renunț la apusul de vis de pe litoralul grecesc și să mă aventurez într-o țară mai puțin promovată din punct de vedere turistic, Albania. Cum am ajuns la o așa alegere? E simplu. Am căutat pe internet unde pot găsi plaje spectaculoase în Europa și, surpriză, am descoperit niște imagini care m-au fermecat. Ce vedeam era parcă ireal și mă ducea cu gândul la o combinație de succes între dantelata coastă a Croației și farmecul insulelor grecești.
Privind acum la fotografiile făcute în timpul minunatei vacanțe cu iz de biban de mare perpelit pe grătarul încins și plăcintă cu spanac, crocantă și aromată, constat cu mare bucurie că ceea ce am găsit acolo a întrecut cu mult frumusețea imaginilor de pe internet.
A fost ceva mai dificil să aleg care parte a litoralului albanez va corespunde ”pretențiilor” noastre. Și ce pretenții! Nisip fin, soare cu nemiluita, apă calmă, relaxare, liniște, plaje sălbatice, vestigii istorice, orașe colorate, bere rece și, neapărat, frappe cu frișcă și topping de caramel.☺
După discuții constructive, vizionări de trasee și prezentări îmbietoare, am decis destinația potrivită pentru o aventură de neuitat, Ksamil.
Despre această stațiune albaneză mângâiată blând de apele Mării Ionice și binecuvântată cu plaje mici care rivalizează cu cele mai exotice întinderi de nisip din lume, aș putea scrie la nesfârșit. Însă, trebuie să fac o precizare necesară și importantă. Cei îndrăgostiți de luxoasa și însorita Antalya sau cei care apreciază opulența Dubaiului vor fi sceptici în privința primitorului sat albanez.
Aici nu am găsit nici lux, nici hoteluri care să stea în calea soarelui, nici restaurante exclusiviste și nici cod obligatoriu de ținută pentru plimbările de seară pe malul mării sau prin centrul animat al stațiunii. Atunci, inevitabil urmează întrebarea, ce am găsit aici?
În primul rând am găsit o salbă prețioasă de plaje care te îmbie cu un nisip fin și alb, un adevărat răsfăț. Ca bonus, cel care alege să se împrietenească cu soarele pe nisipul adus parcă din Bora Bora, are parte și de niște priveliști care îți taie răsuflarea.
Plajele sunt administrate de restaurantele care își au locația pe fâșiile de nisip fierbinte. Acest lucru duce la o bună organizare a acestora.
Întinderea de smarald a mării este străpunsă ici colo de insule verzi. La unele dintre ele se poate ajunge înot, acestea oferind plaje, cafenele sau restaurante, multă verdeață și aventură. În spatele acestor insulițe se întinde maestuoasă Insula Corfu. La ea nu se mai poate ajunge înot, chiar dacă ai impresia că este foarte aproape, dar, faci cam jumătate de oră cu o ambarcațiune rapidă.
Ca să continui enumerarea motivelor pentru care am ales Ksamil, mă duc cu gândul la tavernele cochete și colorate, majoritatea oferind o priveliște încântătoare asupra întinsului albastru al mării. Pe lângă ”spectacular view” aici găsești o curățenie de bun simț, oameni extrem de primitori și prietenoși, meniuri care abundă în fructe de mare și pește și un marketing care te face să revii cu plăcere, nu o dată, ci de mai multe ori în același loc.
În cazul nostru, restaurantul care ne-a cucerit a fost cel din apropierea hotelului, Bar Restorant Luna. Patronul, un bătrânel simpatic, supraveghea din umbră bunul mers al lucrurilor, fiind foarte atent la detalii și mai ales la clienți. Chelnerii, câțiva tineri extrem de sociabili, stăpânind foarte bine limba engleză, ne-au fost de un real ajutor în alegerile culinare făcute. Simpatia a fost reciprocă și s-a lăsat cu prietenii, schimb de idei, produse tradiționale și adrese.☺
Cele șapte zile petrecute în modesta dar fermecătoarea localitate de pe coasta albaneză a fost un adevărat răsfăț al ochiului, sufletului și al papilelor gustative. Plajele mici și intime, apa de o claritate ireală, bucuria unui nisip fin, curat, cernut parcă anume pentru a mângâia tălpile înfierbântate, peștișorii curioși care dau târcoale până aproape de mal și, o nesfârșită și binecuvântată liniște, m-au făcut să declar Ksamil un rai al concediilor relaxante.
Partea mai animată a stațiunii se învârte în zona plajelor aflate în vecinătatea insulelor. Acestea sunt cele mai căutate de turiști fiind cap de afiș pentru toate imaginile de prezentare a stațiunii. Întinderile de nisip precum 3 Yshujit, Abiori, Bora-Bora sau Guvat sunt plaje de senzație, cucerite de sute de turiști zilnic.
Recunosc faptul că nu am fost tentată să mă număr printre fanii acestora, vizitându-le într-o după-amiază pentru a admira peisajul, a face câteva fotografii și a lenevi pe terasa unei taverne însoțită de un pahar de vin din producție locală.☺
Cazarea a fost aleasă în partea opusă a stațiunii. A fost cea mai înțeleaptă decizie. Am descoperit aici două plaje superbe de care m-am îndrăgostit iremediabil.
Plaja Paradise a fost locul ideal pentru a-mi savura frappeul mult dorit, a mă bălăci fără teama că voi fi luată prin surprindere de vreun val supărat și a termina prima carte siropoasă, dedicată relaxării intelectuale.☺Curățenia și liniștea din jur m-au uimit. Nu am văzut mizerii îngropate în nisip, pahare sau sticle plutind pe apă, coji de semințe sau mucuri de țigară camuflate rușinos pe sub șezlonguri sau comercianți ambulați care să sâcâie turiștii.
Cât despre tabloul care se dezvăluia în continuarea întinderii neclintite de apă, pot să spun că împletea perfect insule copleșite de vegetație, vase de croazieră care se îndreptau agale spre Corfu, bărci mici sau mari în funcție de bugetul temerarilor și un cer veșnic senin.
Am descoperit chiar și locul unde marea îți dă posibilitatea să intri în lumea ei, doar dacă îi păstrezi secretul. Nu-l voi dezvălui!
Chiar atunci când am spus că nu mai plec de pe această plajă, am descoperit, la o aruncătură de băț, o alta mai intimă și cu mai mult farmec, Lory Beach. Dacă ar fi să o descriu în câteva cuvinte acestea ar fi, cu siguranță, perfect, perfect și…. perfect.
Nu departe de Ksamil se află unul dintre cele mai frumoase orașe din Albania. Atunci când am descoperit că ne despart de acesta doar 12 km am renunțat la o după-amiază de plajă și am pornit la drum. Spectacolul traseului a fost captivant. Am făcut slalom printre plantații de măslini, zone mlăștinoase și ferme de fructe de mare.
După un drum destul de scurt am ajuns în Sarande, o stațiune mică, cochetă și foarte colorată. La prima vedere, orașul mi-a amintit de arhitectura în formă de amfiteatru a orașelor de coastă din Grecia. Cu siguranță asemănarea nu este întâmplătoare.
Străzile destul de înguste și cu un urcuș nu foarte comod, au făcut ca incursiunea noastră în cunoscuta destinație turistică din sudul Albaniei să fie o adevărată aventură. Nu pot să spun însă că nu a fost una destul de interesantă.
O altă experiență minunată care a adus amintiri memorabile și un strop de istorie, a fost cea de la situl arheologic Butrint. Însă, pentru că această zi a fost una pe cât de călduroasă, pe atât de aventuroasă, i-am rezervat un articol întreg-întreguț! aici
Ce aș mai putea adăuga, în final? Despre Ksamil cred că cel mai mult vorbesc imaginile și amintirile prețioase. Un sat uitat de lume, așa cum îl numesc unii, unul în plină ascensiune, spun eu, cu clădiri înșirate haotic pe dealurile scăldate de Marea Ionică, m-a cucerit pe deplin.
Dacă voi reveni? Cu siguranță! Mi-am promis lucrul acesta mie și mai mult decât atât, lui, frumosului și minunatului Ksamil.
SABINA DULGHERIU
sabina@tarabacuamintiri.ro
https://www.facebook.com/TarabacuAmintiribySabina/
–
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !
Citește și:
PARGA, ORAȘUL DE LA CAPĂTUL CURCUBEULUI
BLED, POVESTE CU UN CASTEL ȘI UN LAC DE SMARALD