Fotografia panoramică alb-negru ne transferă în Fălticeniul de acum 39 de ani, atunci când clădirea Cooperativei Meșteșugărești Zorile și blocurile cu două etaje din apropiere reprezentau adevărate mândrii ale orașului. Blocurile respective erau construite din cărămidă și dotate cu sobe și șarpante, mai târziu aveau să se impună blocurile din panouri prefabricate de beton. Direct în fața este strada care coboară spre gară, iar în partea dreaptă micile magazine și locuințele se intercalau până aproape de zona industrială.
În partea stângă a fotografiei, clădirea Zorile are forma pe care o știm astăzi din 1971, atunci când a fost înălțată și a primit și o anexă. Pe chioșcul de ziare din intersecție observăm o firmă cu Contemporanul, semn că revista culturală se bucura de prestigiu. Apropo, în 1979 la conducerea revistei era Constantin Mitea, unul dintre consilierii lui Nicolae Ceaușescu.
Am respectat tehnica originală, așa încât am realizat o fotografie tot la 180 de grade. Din acest unghi, Zorile este mascată de blocul care a fost construit în fața celor cu șarpantă, blocând astfel vechea intersecție.
Strada Republicii are o altă configurare, cu rond de flori pe ax, iar blocurile domină pe ambele părți artera care coboară spre unitatea militară – noul punct de reper, deoarece zona industrială este de mult oale și ulcele.
–
TEODOR PUȘCAȘU
Sursă foto 1 : LIVIU BURAC