Azi, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, directorul ACET Suceava, Ștefan Groza, a prezentat raportul privind alunecarea de teren din zona Șoldănești – municipiul Fălticeni care a afectat sistemul de canalizare al localității, precum și situația lucrărilor executate și a celor rămase de executat.
Colectorul B care face parte din rețeaua de canalizare a municipiului Fălticeni străbate localitatea axial, începând cu zona înaltă a străzii Ion Creangă, traversează zona centrală și continuă pe malul stâng al pârâului Târgului apoi, pe malul drept, până la intersecția cu pârâul Buciumeni unde preia colectorul A ( al Filaturii ), continuând pe malul stâng al pârâului Târgului până la intersecția cu colectorul D în zona din apropierea stației de epurare.
Începând cu anii 2007 – 2008, pe versantul situat pe malul stâng al pârâului Târgului s-a activat o zonă de alunecări de teren care a afectat o porțiune de canalizare construită din tuburi de beton, prin împingerea acestora spre suprafața terenului și către albia pârâului, pe o lungime de 250 metri în zona cimitirului evreiesc.
Pentru păstrarea funcționalității colectorului, s-a alocat finanțare, astfel încât în 2010 s-a pus în funcțiune tronsonul de pe colector situat între deversorul de ape mari și intersecția cu colectorul A pe o distanță de 300 metri.
S-a stabilit un nou amplasament pentru acest tronson pe malul drept al pârâului, la 50 metri de albia pârâului, după ce s-a renunțat la execuția pe malul stâng.
După această perioadă, au început să se activeze alunecări de teren și în aval de această zonă, fiind afectată zona situată între străzile Soldat Zamfir și Crișan (drumul de acces spre poligonul de tragere al Școlii de Jandarmi), tot pe malul stâng al pârâului Târgului.
Groza a menționat că, pe traseul colectorului pe lungimea de 450 metri, terenul s-a ridicat în unele zone cu peste 2 metri, unele cămine de vizitare fiind acoperite / înclinate către pârâu, în sensul deplasării terenului sau distruse.
Consecința acestei instabilități a terenului a fost că în iunie 2017 s-a blocat colectorul B, apa deversând către pârâu din al treilea cămin aval de căminul de după subtraversarea pârâului Târgului.
“După numeroase încercări de deblocare a secțiunii de curgere, inclusiv cu utilaje specializate, nu s-a reușit punerea în funcțiune a colectorului și pentru a evita poluarea pârâului s-a dispus executarea unui canal deschis amplasat în paralel cu traseul colectorului pe o distanță de 240 metri între căminul de unde deversau apele uzate și primul cămin din aval găsit funcțional.
După 2 săptămâni de intervenții cu echipamentele și utilajele din dotare, ACET Suceava a reușit repunerea în funcțiune a colectorului B, în toată această perioadă pentru tranzitarea apelor uzate s-a utilizat ca soluție de avarie canalul deschis”, a menționat Groza.
El a spus că s-a ajuns la concluzia că, cel mai probabil, tuburile din beton au fost deplasate, rupte sau dislocate din îmbinări, pământul și materialul din jur prăbușindu-se și obturând secțiunea de curgere.
Pe 1 mai, după o intervenție ce a necesitat o săpătură de 15 metri adâncime, s-a scos din tubulatură un bloc de beton cu dimensiunile apropiate de cele ale secţiunii tubului de diametru 600 mm.
Obturarea a fost aproape totală în acest caz, apoi s-a repetat parțial după 10 zile, când operațiunile de deblocare au fost mai ușoare.
Prin Programul Operațional Infrastructură Mare este prevăzută reabilitarea unei porțiuni din colectorul B cu lungimea de 2 kilometri, care include și tronsonul de 450 metri afectat de alunecările de teren.
Directorul ACET a menționat că “proiectul de reabilitare nu a luat în calcul, pe motive de eligibilitate, acțiuni de stabilizare a zonei active de alunecări de teren, reabilitarea însemnând crearea unui traseu de tuburi corugate din polietilenă pe același amplasament, la o adâncime de peste 5 m.
Rezultă de aici necesitatea efectuării unui studiu pentru stabilirea măsurilor de stabilizare a terenului și punerea în practică a acestor măsuri până la termenul de începere a lucrărilor din P.O.I.M.
În cazul în care lucrările de stabilizare a ternului nu vor fi finalizate înaintate de începerea lucrărilor propuse prin POIM, este necesară renunțarea la aceste lucrări de înlocuire a tronsonului de canalizare și va fi necesar ca, ulterior, să fie găsite soluții la nivel local de înlocuire a respectivului tronson de canalizare”.
DAN PASCARU
Sursa foto: Radio Top
Încă un idiot ” de nivel înalt”, care vine să ne spună cum s-a surpat canalizarea și pe Strada Sucevei…Pe lîngă multe ”realizări” ale ACET(atului). Jos cu ei de derbedei! Gata și-au dovedit ”competența”!