*ravena de 300 de metri lungime și peste 15 metri adâncime se extinde continuu, în lipsa lucrărilor de amenajare
“Canionul” format în preajma aeroportului Salcea rămâne o problemă complexă pentru autoritățile locale și județene, problemă pentru care nu se întrevede o rezolvare prea rapidă.
Lipsa fondurilor necesare pentru amenajări de șanțuri de drenaj și pasarea răspunderii de la o instituție la alta se perpetuează îngrijorător.
La ședința de ieri a Comitetului pentru Situații de Urgență, comandantul adjunct al aeroportului, Marius Grosu, a amintit că ravena aflată la aproximativ 300 metri de aeroport este poziționată lângă un versant predispus la alunecări de teren.
“În procesul de modernizare a aeroportului, constructorul a avut un depozit de pământ în zona canalului de colectare și, după finalizarea lucrărilor, pământul a fost împins în ravenă, deteriorând o parte din canalele colectoare.
În urma ploilor puternice, pământul a fost purtat, formându-se ravena în stadiul incipient.
Avem o alunecare de teren formată spre Salcea, se formează în adâncime și în lățime, nu înaintează, deocamdată, spre aeroport” a spus el.
Apele pluviale adunate în zona pistei aeroportului au creat un torent puternic, dirijat printr-o singură gură de deversare.
Torentul puternic de ape pluviale cobora printr-un vechi şanţ de scurgere placat cu piatră, cu lungime de 100 metri, după care îşi continua curgerea, printr-un şanţ de pământ, până în pârâul Salcea.
Apele lăsate să se scurgă singure au săpat, în ultimii 2 ani, un adevărat “canion” de dimensiuni impresionante, cu lungime de 300 de metri și adâncimi de peste 15 metri.
Întrebat de prefectul Mirela Adomnicăi în ce condiții s-a derulat proiectul, Grosu a răspuns că “nu am cunoștință cum a reușit constructorul să depoziteze acolo pământul…”
Pe zi ce trece situația devine tot mai gravă, deoarece instituțiile abilitate își pasează responsabilitatea : Aeroportul consideră că juridic nu poate interveni și nici bani nu are, Consiliul Județean ar amenaja un alt canal colector, dar nu poate interveni pe terenurile particulare, Sistemul de Gospodărire a Apelor poate acționa doar pe pârâul Salcea, iar Primăria Salcea (singura căreia i s-a găsit o responsabilitate în ședința de ieri) pur și simplu nu are fonduri.
–
DAN PASCARU
Sursă foto : Adevărul