*prefectul PSD Adomnicăi a remarcat că în Suceava nu există un monument al unirii, iar primarul PNL Lungu a dat vina pe licitații
*bustul a fost dezvelit de reprezentanții a trei partide, foarte mândri că sunt în centrul atenției în anul centenar
Ieri a fost dezvelit, pe spațiul verde din apropierea Palatului Administrativ Suceava, bustul lui Iancu Flondor ( 1865 – 1924 ), militant de prim rang pentru unirea Bucovinei cu România pe 28 noiembrie 1918.
Bustul, operă a sculptorului Virgil Scripcariu, este confecționat din bronz, pe soclu fiind însemnate cuvintele Făuritorul unirii Bucovinei cu România.
Bustul achiziționat de Muzeul Bucovinei a fost amplasat pe locul unde ar fi trebuit să fie monumentul unirii, care însă nu este gata, nefiind nici măcar început.
Tinere în straie populare au împărțit celor aprox. 200 de participanți broșuri care detaliază viața și personalitatea lui Flondor.
Politicienii PNL și ALDE prezenți s-au buricat să fie văzuți și filmați în primul rând, din partea PSD în grupul principal fiind doar prefectul Mirela Adomnicăi.
Maestru de ceremonii a fost șeful CJ și al PNL Gheorghe Flutur, care a ținut să coordoneze chiar și slujba ținută de 4 preoți.
Luările de cuvânt au fost solemne, dar politicienii nu s-au răbdat să nu arunce și săgeți în partea adversă.
După ce a elogiat personalitatea lui Flondor, Flutur a ținut să spună că “a fost o viață politică agitată în acele vremuri, parcă nu ne mai lasă agitația asta nici în zilele noastre… Trebuie să fim uniți, poate mai uniți ca oricând, să luptăm mai mult pentru binele acestei zone”.
A urmat prefectul Mirela Adomnicăi cu “despre această statuie au fost foarte multe discuții aici, în urbea noastră, dar concluzia este că este binevenită și legitimă amplasarea bustului lui Iancu Flondor aici, în centrul Sucevei. Am constatat că nu avem un monument al unirii în județul Suceava, de aceea sper că 24 ianuarie 2019 va însemna pentru Suceava un prilej pentru a putea organiza o ceremonie în cinstea unirii”.
De fapt, municipiul Suceava are un monument al unirii la intrarea în cartierul Obcine, vizavi de OMV ( Parcul cu clopot ).
Primarul Ion Lungu a dat o scurtă replică prefectului Adomnicăi : “La vremea respectivă era o situație destul de tensionată în Bucovina, pe de o parte ucrainenii care doreau altceva, pe de altă parte tensiunile în rândurile clasei politice române, ceea ce trăim și astăzi. În propunerile sale pe care le-a făcut după unire, Iancu Flondor discuta la candidaturi despre incompatibilități. Parcă discutăm și astăzi… Am discutat atât de mult să facem un monument dedicat unirii, au fost două licitații la Primărie și nu ne-a ieșit, pe românește”.
Deputatul Alexandru Băișanu a luat microfonul și s-a mutat, teatral, în fața statuii, pentru a fi cât mai bine prins de camerele TV, și chiar a lăcrimat când a spus că “acum vreo 6 ani am depus în Parlament un proiect de lege privid sărbătorirea zilei Bucovinei. Lucrul acesta s-a întâmplat după 2 ani și jumătate, după ce am explicat statului român că printr-o astfel de zi nu dorim federalizarea, Doamne ferește, a României, ci dorim să unim cu adevărat România”.
Au mai vorbit autorul bustului – sculptorul Virgil Scripcariu și Emil Ursu – directorul Muzeului Bucovinei.
Manifestările de ieri au continuat pe holul Palatului Administrativ, cu expoziția Zestrea Bucovinei și la Primăria Suceava, unde a ajuns caravana Zestrea Bucovinei, ambele invenții ale lui Flutur.
DAN PASCARU