Preşedintele Klaus Iohannis a avut, azi, un program scurt, dar intens, la Suceava.
El a fost primit în fața Palatului Administrativ de conducerea municipală și județeană liberală, subalterni de partid, șefi de instituții, tineri în straie populare și trecători, în total aprox. 1.000 persoane.
După intonarea imnului național, Iohannis a depus o coroană de flori la bustul lui Iancu Flondor, dezvelit săptămâna trecută.
Încadrat de șeful CJ Ghorghe Flutur și de primarul Ion Lungu, președintele a salutat mulțimea, a strâns mâini, s-a fotografiat cu câțiva suceveni și a mers pe jos până la Muzeul de Istorie, cale de aprox. 300 metri.
În tot acest timp, fanfara a intonat piesa Cântă cucu-n Bucovina.
Presa nu a avut acces în interiorul Muzeului Bucovinei.
Măsurile de securitate luate de SPP, Jandarmerie și Poliție au fost drastice, fiind interzisă inclusiv circulația vehiculelor pe porțiuni din strada Mitropoliei și din strada Ștefan cel Mare
Vizita a continuat la Cetatea de Scaun, unde, după intonarea imnului, s-au desfășurat scurte cuvântări, toate în ton cu momentul sărbătoresc al Unirii Bucovinei cu România.
Iohannis a înmânat drapelul național județului Suceava, spunând că “astăzi, pentru o zi, Cetatea de Scaun a Sucevei este centrul României.
Las ca simbol și mesaj de unitate și de prezență a statului român acest drapel al României”.
Au mai luat cuvântul Flutur, Lungu și primarul de Alba-Iulia Mircea Hava.
Flutur i-a înmânat lui Iohannis placheta Iancu Flondor şi o medalie aniversară, Lungu l-a gratulat pe președinte cu o altă medalie aniversară, iar ambii suceveni i-au dăruit lui Hava un vas cu pământ din Cetatea de Scaun în care a fost sădit un puiet de fag.
La plecare, Iohannis a salutat din nou gazdele și a făcut o fotografie de grup alături de participanți.
DAN PASCARU