Poliţiştii suceveni desfăşoară acţiuni în vederea prevenirii producerii unor evenimente negative cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură ( răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri ) şi prevenirii, identificării şi sancţionării faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice.
Zilnic sunt efectuate controale şi verificări la unităţi economice şi în zone pretabile pentru comercializarea unor astfel de produse, în vederea identificării celor care încalcă prevederile legale.
Poliția Fălticeni a fost sesizată telefonic, aseară, de Spitalul Județean Suceava că la unitatea de primiri urgențe s-a prezentat un minor de 17 ani, din Mălini, care a fost diagnosticat cu plăgi tăiate la degetele 1,2,3 mâna dreaptă, produse prin foc, explozie petardă.
Din verificări a rezultat că minorul a plecat pe jos de la domiciliul său către un magazin mixt din localitate, iar pe acostamentul D.J. 209B a găsit o petardă cu învelișul din carton și care era prevăzută cu fitil.
Din curiozitate, a dat foc fitilului, însă timpul până la explozie a fost foarte mic, fapt pentru care acesta a fost rănit la mâna dreaptă.
Minorul s-a deplasat înapoi la domiciliu, unde a rămas până seara și deoarece se simțea rău, rudele l-au transportat cu un autoturism la Spitalul Județean, unde a primit îngrijiri de specialitate, fără a rămâne internat.
Conform art. 37 din Legea 126/1995 republicata, orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.
Persoanele fizice nu au dreptul sa deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice, sub sancţiunea răspunderii penale, dacă nu fac dovada calităţii de artificier sau pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată, cu excepţia articolelor pirotehnice din categoria 1 si P1, ce pot fi deţinute si utilizate de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.
SORIN NICA