Depozitarea deșeurilor pe platforma temporară din municipiul Fălticeni și o eventuală relocare la depozitul ecologic Moara reprezintă probleme mari deopotrivă pentru Primărie, cât și pentru Consiliul Județean, ultimul ca beneficiar al proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor.
Un studiu întocmit de THP Engineering Fălticeni și aprobat săptămâna trecută de consilierii locali arată că actualul depozit temporar Antilești ( amplasat în imediata vecinătate a celui închis în 2010 ) se află la 500 metri de zonele de locuit, având în vecinătate terenuri private și este împrejmuită cu gard de plasă pe 250 metri.
Volumul de înmagazinare este, potrivit GOSCOM, de 70 metri cubi deșeuri pe zi, dar sortarea deșeurilor scade cantitatea depozitată cu aproximativ 20 %.
”În cadrul acestui depozit temporar a fost avizată spre depozitare o cantitate de 238.000 metri cubi, începând din anul 2014.
Pe baza modelării terenului, din măsurătorile topografice a rezultat un volum de deșeuri stocat de 50.500 metri cubi.
În conformitate cu autorizațiile de mediu emise, odată cu începerea operării depozitului ecologic de la Moara, toată cantitatea de deșeuri de pe platforma temporară va trebui relocată”, se precizează în document.
Studiul THP Engineering Fălticeni detaliază costurile acestor relocări, suma finală ( incluzând încărcare, transport, taxă de depozitare și taxă pentru deșeuri netratate ) având darul de a da mari bătăi de cap administrației locale și, deopotrivă, celei județene : 14.089.500 lei ( aprox. 3 milioane euro ).
În schimb, costul evaluat pentru închiderea pe actualul amplasament este de 4.700.000 lei ( aprox. 1 milion euro ).
Primarul PSD Cătălin Coman preia o parte a concluziilor studiului și spune că ”din cauza faptului că pe depozitul de la Moara nu se vor primi deșeuri în amestec, nesortate sau posibil contaminate, relocarea deșeurilor nu este o soluție potrivită, posibila soluție fiind închiderea in situ”.
Citiți mâine în ZdpN declarațiile primarului Coman referitoare la gestionarea platformei temporare din Fălticeni și previziunile pesimiste la adresa Consiliului Județean Suceava, instituție care gestionează depozitele de deșeuri Moara și Pojorâta.
DAN PASCARU