Deputatul ALDE de Suceava Alexandru Băișanu a excelat, în 2018, prin declarații în funcție de situația de moment și de locul în care erau făcute : unele decise, altele simplu praf în ochi pentru electorat. El a căutat să-și facă o intensă imagine în presa locală și națională, în special la posturile TV, chiar dacă s-a aflat în situația ingrată de a se poziționa și la putere și în opoziție.
În ianuarie, Băișanu condamna acțiunea celor 3 partide maghiare UDMR, PCM și PPMT care ”au semnat o rezoluţie comună în care cer autonomia teritorială așa-numitului Ținutului Secuiesc” și tot el decreta că ”niciodată, în România, maghiarii nu vor avea autonomie pe principii etnice”.
În aceeași lună, urmare a demisiei premierului Mihai Tudose, Băișanu ieșea la rampă cu judecata ”nu trebuie să mai existe semne de întrebare în spațiul public cu privire la influența nefastă a Sistemului Paralel asupra premierului”, iar după înscăunarea Vioricăi Dăncilă observa că ”se schimbă caii din mers, dar avem stabilitate”.
Subiectul maghiar era reluat după numai câteva zile, când Băișanu afirma că ”o eventuală participare a UDMR la guvernare, alături de PSD și ALDE, se poate face doar după ce UDMR își va retrage semnătura de pe documentul prin care cere autonomia Ținutului Secuiesc”.
Uitând parcă de faptul că este la putere, deputatul ALDE de Suceava își îndrepta apoi atenția spre colegii din coaliție : ”Tot ceea ce s-a întâmplat până acum la Ministerul Transporturilor a fost o bătaie de joc, Moldova are nevoie de autostradă”.
În februarie 2018, referindu-se la legea salarizării, Băișanu se dădea exemplu : „Am 3.200 lei salariu de conferențiar la Universitatea Ștefan cel Mare, iar un polițist local, cu liceul, și ăla făcut pe geantă, are 4.800 lei”.
Trecând în registrul drumurilor, el îi atrăgea atenția ministrului Transporturilor Șova : ”Caietele de sarcini sunt făcute foarte prost, uneori cu dedicație, la prețul cel mai mic și cu condiții exagerate făcute de CNAIR”, după care o cotea spre legile justiției aflate în sarcina colegului de partid Tudorel Toader : ”DNA este o instituție creată pe baze legale, corecte, dar care s-a transformat într-un satrap care taie capetele tuturor celor care au posibilitatea de a accesa o anumită funcție, dar nu sunt în grațiile acestei instituții”.
Băișanu își canaliza apoi declarațiile spre structura învechită a transportului feroviar, rememorând că ”venind cu trenul de la Suceava la București, în 2000 – 2005, făceam 4 ore și jumătate, în timp ce acum fac peste 7 ore”.
Luna martie îl prinde pe Băișanu combătând pe meterezele inițiativei legislative prin care persoanele apte de muncă să nu mai beneficieze de ajutoare sociale, deoarece ”nu pot accepta ca cei care pot munci să trăiască din munca altora”.
După câteva zile, el solicita ”înființarea unui birou unic de înmatriculări la Registrul Auto Român”, probabil cu amintirea din vara lui 2017, atunci când șeful lui de partid Popescu Tăriceanu a sărit coada la reînnoirea permisului auto.
Între atâtea activități, Băișanu răbufnește când vine vorba despre ”implicarea”ambasadorului SUA Hans Klemm în viața politică internă : ”În România nu ar mai trebui făcute alegeri parlamentare, alegeri de președinte, de Consilii Județene, de primari. Ar trebui să-l lăsăm pe ambasadorul Americii să dea directive celor din instituțiile de forță. Am senzația că România e o colonie”, după care dezvolta economic subiectul : „Toți banii noștri pleacă afară. Dacă vrei să cumperi pâine, cumperi pâine congelată adusă de afară, dacă vrei să cumperi roșii le aduci din Turcia și din Polonia. Dacă vrei să-ți cumperi benzină sau motorină o cumperi din Austria, dacă vrei să te împrumuți, te împrumuți de la bănci din străinătate”.
Prezent la o dezbatere la Piatra Neamț, Băișanu continua justițiar, pe aceeași temă : ”De ce nu se construiesc autostrăzi ? Pentru că marile imperii nu permit infrastructuri și dezvoltări în zonele aflate la periferia marilor imperii”.
Aflat la guvernare, Băișanu, în aprilie, cerea ministrului Economiei Anton Anton ”să blocheze falimentarea din pix a Companiei Naționale a Uraniului”, ca extensie a situației financiare grave de la mina Crucea și adresa întrebări chipurile extrem de îndrăznețe unui secretar de stat : ”Vreți să falimentați CNU, vânzarea zăcământului de la Tulgheș – Grințieș la un preț de nimic și închiderea minei Crucea ? Faceți parte, alături de alții, dintr-un grup de interese care dorește distrugerea CNU în favoarea unor firme private ?”
Dar, pentru că, în viața de zi cu zi a aleșilor practica fără teorie nu prea dă rezultate, el mai propunea înființarea unui institut de politici parlamentare, care să ”organizeze cursuri de perfecționare pentru aleșii locali și naționali, dar și pentru cei care doresc, în viitorul apropiat, să ocupe o poziție parlamentară”.
În iunie 2018, Băișanu mai trăgea un semnal de alarmă în coaliția din care făcea parte, de această dată pe tema Fondului Suveran de Dezvoltare, spunând că ”avem posibilitatea de a salva România dacă vom aduce specialiști în adevăratul sens al cuvântului. Dacă vom numi lipitori de afișe sau prieteni ai partidelor, lucrurile se vor sfârși grav”.
În aceeași lună, el spunea că va participa la mitingul organizat de PSD în București, deoarece ”e important ca justiția să-și facă datoria, să îi pună la respect pe cei care fură, cei care comit acte neconforme cu Constituția și cu legislația, dar în același timp îmi doresc o justiție care să nu folosească tehnici și metode staliniste, securiste”.
Luna următoare, Băișanu mai făcea un exercițiu mediatic la modul general, cerând demisia tuturor celor vinovați de neînceperea lucrărilor la șoseaua de centură a Sucevei : ”Este semnul neputinței Guvernului, indiferent de cine este condus”, adică exact de coaliția din care făcea parte.
În august, Băișanu aplica, chipurile, o lovitură guvernului Dăncilă, din care făcea și partidul lui parte : ”Sunt convins că acest guvern trebuie remaniat, există miniștri care nu au ce căuta în fruntea unor ministere”, dar, pentru a nu se implica, a omis să-i și numească.
În septembrie, pe fondul scandalurilor din PSD generate de Gabriela Firea și de războiul pentru șefia partidului, Băișanu ieșea cu declarații decise referitoare la o eventuală remaniere a ministrului Justiției Tudorel Toader, coleg de partid cu Băișanu : ”Dacă unul ca Tudorel Toader va fi remaniat, atunci ar trebui ca tot guvernul să-și dea demisia. Dacă nici acesta nu e bun, înseamnă că e jale”.
Băișanu continua hârjoneala cu guvernul în octombrie, când se referea la plata pensiilor, fără a nominaliza clar : ”Dacă nu sunt bani de pensii, atunci ar trebui să plece toți acasă”.
În noiembrie, el reîncălzea ciorba autostrăzii Iași – Târgu Mureș, la modul ”Guvernul trebuie să adopte o hotărâre care să fie pusă în practică”.
În ultima lună a anului 2018, Băișanu se referea la amnistie și grațiere, spunând că ”România are nevoie de un soi de amnistie, de un soi de grațiere, dar nu una habotnică, în care îi luăm pe toți care au furat 28 de ani și îi spălăm și îi facem băieți curați. Eu nu am dosare penale”.
DAN PASCARU