Strada Republicii din Fălticeni, de la intersecția cu Dogari spre zona industrială, avea, în urmă cu 40 ani, o configurare mai îngustă decât cea de acum. Vedem pe partea dreaptă magazinul de confecții Mioara perete în perete cu o florărie, apoi un atelier foto, altul de geamuri. Undeva vizavi era celebra alimentară La Lilici.
Zona era ocupată, în majoritate, de case evreiești, această comunitate fiind importantă până prin anii ‘70. În 1977, potrivit datelor Primăriei, mai trăiau în Fălticeni 200 de evrei, după ce în 1941 numărul lor era de 4.000, ceea ce însemna o treime din populație.
Pe marginea străzii se odihnea parcat un IMS cu prelată, primul vehicul de teren asamblat în România după cel de-al doilea război mondial, iar în prim-plan ne atrage atenția un indicator rutier care interzicea, printre altele, circulația … căruțelor.
Transformarea orașului avea să aducă modificări substanțiale, vechile clădiri cu beciuri adânci lăsând locul blocurilor, unele dintre ele cu spații comerciale la parter.
TEODOR PUȘCAȘU
Foto 1 : DIDI PAVEL