La Palatul Administrativ Suceava s-a desfăşurat, azi, evaluarea activităţii Inspectoratului de Jandarmi Suceava în anul 2018, eveniment la care au participat prefectul Mirela Adomnicăi, vicepreședintele CJ Viorel Seredenciuc, col. Gheorghe Sebastian Cucoș – prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, primarul Ion Lungu.
În cadrul activităţii de evaluare, inspectorul şef al IJJ Suceava, lct. col. Marian Lungu a prezentat activităţile organizate, misiunile executate şi rezultatele obţinute în anul precedent, precum şi aspecte privind neajunsurile şi problemele cu care s-a confruntat inspectoratul.
IJJ Suceava a planificat, organizat şi executat 33.635 misiuni, înregistrându-se o creştere de 4,52 % faţă de 2017.
Jandarmii au asigurat măsurile de ordine publică la 1.453 de manifestări, dintre care 14 manifestări de protest și 12 vizite oficiale.
În scopul diminuării fenomenului infracţional şi contravenţional în mediul stradal şi creşterii siguranţei cetăţeanului în spaţiul public, în perioada analizată au fost executate 13.760 misiuni de menţinere a ordinii publice în mediul urban și rural, atât prin patrule de jandarmi, cât și prin patrule mixte polițist-jandarm.
Pe linia prevenirii faptelor antisociale s-au desfăşurat 396 acţiuni preventive în mediul şcolar, la manifestările sportive sau cu ocazia adunărilor în spaţiul public, care s-au adresat unui număr de peste 30.000 de persoane din toate mediile sociale şi în cadrul cărora au fost utilizate sau distribuite aproximativ 10.800 materiale de informare publică.
Totodată, au fost organizate 123 de acţiuni punctuale de prevenire şi combatere a faptelor antisociale în pieţe, târguri şi în alte locuri cu risc criminogen ridicat, precum şi în zonele în care s-ar putea înregistra încălcări ale legislaţiei în domeniul silvic, cinegetic şi piscicol.
Structurile montane ale inspectoratului au executat misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunile montane şi pe traseele turistice, în zona Parcului Naţional Călimani, pe pârtiile de schi precum şi în zonele de agrement, având în vedere atât asigurarea protecţiei fondului cinegetic şi piscicol și a fondului silvic, cât și desfășurarea de activităţi de informare și îndrumare a turiştilor.
Lucrătorii posturilor de jandarmi montane au desfăşurat activităţi pe linia combaterii infracţiunilor silvice, pe linia prevenirii tăierilor ilegale de arbori şi sancţionării persoanelor care transportă material lemnos fără documente de provenienţă.
În anul 2018 au fost constatate 264 de infracţiuni, fiind depistați 279 de autori, din care 12 minori.
Din totalul infracțiunilor constatate independent de către efectivele de jandarmi, se evidențiază 30 de infracţiuni vizând deţinerea şi consumul de droguri de risc şi mare risc și 45 de infracțiuni de contrabandă.
In baza planurilor de cooperare existente, jandarmii au participat la 629 de misiuni în cooperare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și la 1.793 acţiuni în colaborare cu instituţii precum parchetele de pe lângă instanţele judecătoreşti, organele administraţiei publice locale, Direcția Județeană pentru Cultură, Direcţia Silvică, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcția Sanitar-Veterinară, Garda Forestieră, structurile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, executori judecătoreşti etc.
SORIN NICA
reporter@ziaruldepenet.ro
Foto : IJJ Suceava