În luna martie se va desfășura o campanie de screening în mediul rural pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș Papanicolau la populația feminină eligibilă.
Institutul Regional Oncologic Iaşi, prin unitățile mobile cu care a fost dotat de Ministerul Sănătății și specialiștii de care dispune, vine în sprijinul rețelelor de screening organizate în județul Suceava.
Autospecialele pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate şi dotate se vor deplasa în comunitățile rurale.
Testarea este gratuită, nedureroasă, recoltarea fiind efectuată în condiții de sterilitate de medici specialiști.
Programul național de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș-Papanicolau se derulează din 2012, cu scopul reducerii incidenței formelor invazive ale cancerului de col uterin și mortalității specifice prin cancer de col uterin.
Se estimează că, datorită testărilor realizate prin acest program, 49 % din totalul cazurilor posibile au fost prevenite.
Beneficiare ale programului sunt femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate.
Acestea pot accesa programul în mod gratuit o dată la 5 ani, dacă îndeplinesc următoarele condiții : nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, nu prezintă simptome clinice și nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Infecția genitală cu virusul papilloma uman și eventualele reinfecții pot duce la anumite modificări ale mucoasei colului uterin, care în timp, în 5-10 ani, se pot transforma în leziuni epiteliale scuamoase şi cancer de col uterin.
Prin testarea citologică se poate pune diagnosticul modificărilor incipiente, tratarea acestora şi prevenirea apariţiei cancerului de col uterin.
De asemenea, testul permite și diagnosticarea coinfecțiilor.
În foarte multe cazuri, la femeile tinere care doresc să fie însărcinate, existenţa acestor infecții şi netratarea lor la timp se consideră că sunt un factor de risc pentru nașterea prematură.
Pe de altă parte, aceste coinfecții sunt considerate şi factori favorizanți ai progresiei leziunilor scuamoase spre cancer de col uterin.
“Chiar dacă rata de acoperire a populației feminine în cadrul screeningului este încă mică, cel mai important pentru noi este să continuăm implementarea programului, să-l îmbunătăţim și mai ales să devină obișnuință pentru orice femeie să facă un test Babeș-Papanicolau pentru creșterea calității vieții acestora” menționează un comunicat al Direcției de Sănătate Publică Suceava.
BEATRICE OȘEAN
reporter@ziaruldepenet.ro
Foto : DSP Suceava