În ultimele 24 de ore, pompierii militari suceveni au intervenit la 43 de situații de urgență, dintre care 26 de intervenții SMURD, 11 intervenții pentru localizarea și lichidarea unor incendii și alte 6 misiuni specifice.
Din cele 11 incendii, 8 au izbucnit la vegetație uscată, urmare a unor focuri deschise în spații deschise.
A ars vegetația uscată de pe o suprafață totală de peste 11 hectare.
Militarii, împreună cu lucrători ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență, au intervenit pentru lichidarea acestor incendii în Dornești ( 500 mp ), Fălticeni ( 15.000 mp ), Voitinel ( 70.000 mp ), Negostina ( 10.000 mp ), Horodnic de Sus ( 5.000 mp ), Solca ( 60 mp ), Capu Codrului ( 3.000 mp ) și Bilca ( 10.000 mp ).
Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeței afectate și a vântului puternic care propaga cu repeziciune incendiul, a fost în Voitinel, unde au intervenit pompieri de la Garda de Intervenție Vicovu de Sus și de la Detașamentul Rădăuți.
Militarii, sprijiniți de 4 servicii voluntare pentru situații de urgență din Voitinel, Bilca, Gălănești și Horodnic de Sus, cu un total de 8 autospeciale de stingere au lichidat incendiul care a afectat vegetația uscată de pe o suprafață totală de aproximativ 7 hectare ( din care, pe 2 hectare se afla o plantație de salcâmi, la care nu a fost afectat coronamentul arborilor ), salvând gospodăriile limitrofe.
Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, ISU transmite un nou apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de vântul puternic.
Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a încheiat cu Garda Naţională de Mediu şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.
SERGIU JIPA
reporter@ziaruldepenet.ro