Edificarea noului centru al orașului Fălticeni, la începutul anilor ’80, este surprinsă pe strada Ana Ipătescu, în fotografia de mai sus. În stânga se observă o parte din școala generală nr. 3, cum se numea atunci, actuala Mihail Sadoveanu, inaugurată în 1970. Vizavi de școală, înghesuite unele în altele, case părăginite, care dădeau aproape în stradă. Aceste clădiri insalubre aveau să dispară, lăsând locul blocurilor, pieței centrale și unui spațiu verde pe care acum tronează catedrala.
Magazinul universal din fundal, o mândrie a regimului comunist, a fost deschis în 1985 cu o afluență de cumpărători care nu poate fi comparată cu nimic în zilele de astăzi, nici măcar cu super-ofertele la hipermarketuri. Milițienii ajutați de ciobănești germani au format mai multe cordoane de ordine la intrarea în magazin, după ce puhoiul de lume blocase complet strada. Până seara, mărfurile au fost vândute în cea mai mare parte, așa încât a fost solicitată refacerea stocurilor, lucru care s-a întâmplat, dar în timp.
Și un element inedit: bărbatul de lângă mașină, care discută cu alți localnici, este primarul Costică Arteni. Probabil încerca să-i lămurească pe oameni de necesitatea demolării caselor vechi și de mutarea în apartamentele construite pe 7 Noiembrie și pe Republicii. Oricum, cale de întors nu mai era !
TEODOR PUȘCAȘU
Foto 1 : DIDI PAVEL
Primarul Arteni discuta cu angajați ai primăriei. Bărbatul aflat în stînga imaginii este Costică Cîrjă, tehnician la urbanism. Apropo de magazinul ‘Universal’, Ceaușescu permitea construirea acestui tip de magazin doar în municipiile reședință de județ, ceea ce nu (mai) era cazul Fălticeniului. Aceeași restricție se aplica și în cazul blocurilor ‘Turn’. Ambele construcții au fost înălțate la Fălticeni pentru că Arteni avea intrare la unul din puternicii epocii, Emil Bobu, dar și, ca o compensație, pentru că faptul că în oraș urma să se construiască o uzină chimică care folosea cianuri în procesul de producție.
Casele vechi care sau daramat erau casele (toate) Evreilor pe care acum sta cladirea Bisericei in centrul orasului. E spus ca sa se aminteasca