În perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, precum și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, începând de pe 28 noiembrie până pe 7 ianuarie 2020, sunt dispuse măsuri specifice și sunt intensificate controalele sanitare veterinare pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală.
La nivelul Direcției Sanitar Veterinare si al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare este asigurată permanenţa, este afişat programul de lucru inclusiv sâmbăta, duminica și în zilele libere, locaţiile unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea trichinellei din carnea de porc, precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice neconformitate cu privire la nerespectarea normelor sanitar veterinare.
În toate piețele agroalimentare în care se vând carne și alte produse de origine animală este asigurat personalul sanitar veterinar, inclusiv în sâmbăta și dumunica.
În vederea prevenirii si răspândirii pestei porcine africane sunt constitui echipe mixte cu Inspectoratul de Poliție atât în trafic, cât și în tărgurile de animale și piețe agroaliomentare pentru a se verifica modul în care sunt respectate restricțiile privind circulația animalelor.
Totodata sunt verificate în trafic și mijoacele auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, provenite din gospodăriile populației situate în zonele afectate, precum și a cărnii proaspete de porc, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc destinate consumului propriu si care au fost obținute de la porci din exploatațiile situate în zonele cu restricții.
DSV Suceava informează asupra asupra necesității de a efectua examenul trichineloscopic pentru carnea obtinută de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii și să cumpere carne de porc și produse din carne de porc numai din unități autorizate.
Veterinarii recomandă populaţiei ca aprovizionarea cu produse alimentare să nu se facă din spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor, locuri în care nu este asigurat controlul sanitar veterinar, o temperatură şi o stare de igienă corespunzatoare .
Neregulile în domeniul siguranței alimentelor pot fi sesizate și la tel-verde 0800.826.787.
DAN PASCARU