Conducerea Spitalului Județean Suceava a detaliat azi măsurile de protecție luate în contextul pandemiei de coronavirus, în urma criticilor formulate de o parte a angajaților din sănătate, apărute în mass-media.
Triajul epidemiologic al pacienților : prima etapă are loc la nivelul celor 3 corturi amenajate (două la spitalul nou și unul la spitalul vechi)
Circuite separate pentru pacienții cu patologie respiratorie acută : au fost create circuite interne pentru a evita contactul pacienților cu patologii acute care suferă de alte afecțiuni. Pacienții oncologici, cu diabet, cu boli cardiovasculare și femeile însărcinate sau pacienții cu alte patologii nu se vor intersecta cu pacienții care au simptomatologii similare coronavirusului (febră, tuse, dificultăți de respirație).
Secția Boli Infecțioase : pacienții gravi (cu insuficiență respiratorie acută) – la parterul secției s-a amenajat un spațiu special cu 18 paturi, dotat cu echipamente și aparatură medicală specifică pentru acordarea asistenței medicale la cel mai înalt nivel : 18 monitoare funcții vitale, 18 injectomate, 7 ventilatoare (spitalul dispune de 35 ventilatoare și, dacă necesitățile vor impune, se pot mobiliza și utiliza la fiecare pat), 6 console pentru fluide medicale care asigură necesarul de aer comprimat.
Toate cele 18 paturi beneficiază permanent de oxigen – 35 prize
Pentru acest compartiment este asigurată o linie de gardă cu medici și asistenți de terapie intensivă, care își vor desfășura activitatea împreună cu medicii infecționiști și asistenții de specialitate.
Structura Spitalului Județean Suceava asigură 136 paturi de terapie intensivă : 32 secția ATI, 14 secția Cardiologie, 8 secția Neurologie, 35 secția Boli Infecțioase, 25 secția Ingrijiri Paliative, 22 secția Pneumologie.
În cadrul secției de Terapie Intensivă își desfășoară activitatea 12 medici specialiști.
În cadrul acestui compartiment circuitele funcționale respectă întrutotul constrângerile epidemiologice legale în vigoare: spații separate pentru intrare, echipare și ieșirea din ture a personalului medical sanitar și circuite corespunzătoare pentru pacienții internați, iar 311 paturi beneficiază de prize de oxigen, fluide medicale, aer comprimat.
Secția Penaumologie : au fost externați bolnavii cronici și au fost pregătite saloanele pentru a putea prelua bolnavi, în cazul în care nu vor mai fi paturi disponibile în cadrul secției de Boli Infecțioase; achiziționarea și dotarea secției cu 61 paturi noi, noptiere și saltele, instalarea a 22 prize de oxigen, aer comprimat, fluide medicale, circuite conform normelor antiepidemice, asistența medicală este asigurată de personal de specialitate: medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare.
Pentru pacienții cu simptomatologie minimă au fost disponibilizate 28 paturi, la spitalul vechi, în cadrul Compartimentelor Dermatologie și Geriatrie.
Asistența medicală este asigurată permanent de către medici infecționiști, fiind organizată și o linie de gardă, precum și de asistenți medicali de specialitate.
Sunt asigurate circuite funcționale corespunzătoare din punct de vedere epidemiologic și există spațiu special amenajat pentru consultații, triaj, saloane recoltări probe biologice, asigurându-se circuitul epidemiologic al bolnavilor, astfel încât să se evite contactele între pacienți.
Asigurarea echipamentelor de protecție și produse dezinfectante pentru personalul medical : personalul medical care intră în contact cu pacienții cu simptome respiratorii utilizează echipamente de protecție de unică utilizare.
“O atenție deosebită a fost acordată tuturor spațiilor din spital, toate secțiile fiind dotate cu materiale și echipamente necesare, inclusiv sisteme pentru dezinfecția posibilelor spații contaminate. Activitățile de curățenie, dezinfecție și nebulizare se efectuează ori de câte ori este nevoie. Privind cu obiectivitate, observăm că eforturile noastre au fost îndreptate pentru satisfacerea nevoilor imediate. Din păcate, mulți furnizori n-au avut la dispoziție echipamentele și materialele dorite de noi” se menționează în comunicatul spitalului..
Măsuri suplimentare : solicitarea de teste rapide de la S.C. UNIFARM S.A. – 2.000 bucăți în valoare de 89.321 lei, ce urmează a fi primite în această săptămână, finalizarea amenajării spațiului în care a funcționat S.C. MED NEW LIFE S.R.L. și înființarea unui laborator de diagnostic și confirmare a infecției; finalizarea instalării echipamentului QUANT STUDIO5 REALTIME PCR primit în comodat de la Universitatea Suceava; achiziția de reactivi pentru efectuarea testelor, ce urmează a fi livrate în această săptămână.
“Nu a fost vorba și nu este vorba de neglijență! Este vorba de neputința întregii omeniri în fața unui flagel. Nu ne satisface o asemenea constatare, însă cerem clemență și înțelegere și pentru noi, care nu suntem supraoameni. Suferim alături de dvs., pentru că nici noi nu suntem iertați de aceste amenințări. Pentru a ne fi mai ușor în a trece cu bine de această situație este absolut necesar să depunem aceleași eforturi, indiferent dacă suntem pacienți sau personal medical”, este concluzia conducerii Spitalului Județean Suceava.
–
BEATRICE OȘEAN