Pentru a lămuri neclaritățile generate de PSD și PNL referitoare la alocarea fondurilor necesare de la Guvern pentru finalizarea noului spital din Fălticeni, ZdpN a adresat, pe 26 martie, Direcției relații cu presa a Ministerului Sănătății mesajul: “În data de 25.03.2020 ați transmis un comunicat de presă prin care anunțați că “Ministerul Sănătății a alocat 5 milioane lei pentru
continuarea investițiilor și dotarea noului spital din Fălticeni.”
Atât în data de 25 martie, cât și a doua zi, pe 26 martie 2020, primarul municipiului Fălticeni Cătălin Coman a spus că acești bani nu au fost alocați și că nu există în realitate această alocare bugetară, fiind vorba doar de un demers politic.
Au fost acești bani alocați noului spital din Fălticeni, prin ce modalitate și pentru ce lucrări- construcții, investiții, aparatură?
De asemenea, tot primarul municipiului Fălticeni a declarat că la începutul acestei luni au fost alocați 5 milioane lei pentru noul spital din Fălticeni, dar că nu poate folosi acești bani deoarece au fost alocați pentru lucrări de construcție și construcția a fost finalizată, și ar fi trebuit alocați pentru dotarea spitalului cu aparatură și mobilier. Ce se va întâmpla cu această sumă?”
Pe 8 aprilie a venit și răspunsul din partea Direcției relații cu presa a Ministerului Sănătății: “În anul 2020, în limitele prevederilor bugetare aprobate în bugetul Ministerului Sănătății cu destinația cheltuielilor de natura investițiilor, prin Legea nr. 5/2020, legea bugetului de stat pe anul 2020, Spitalului Municipal Fălticeni la această dată i-au fost alocate prevederi bugetare în sumă de 5.000 mii lei, din care:
-suma de 4.362 mii lei pentru dotarea cu aparatură medicală
-suma de 638 mii lei pentru finalizarea lucrărilor de construcții la obiectivul de investiții.
Subliniem totodată că, la art. 199 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu completările și modificările ulterioare, se prevede că, ”Autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condițiile legii, bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinașie în bugetele locale.”
SERGIU JIPA
Am sa fac sesizare ala DSP, daca e in regula ca locatarii din blocul lipit de spital sa inhaleze microbii de la spital.
OM 119 articolul 14 citez
” Pentru unităţile care, prin specificul activităţii lor, necesită protecţie specială: spitale, centre de sănătate,centre de diagnostic, centre multifuncţionale, ambulatorii de specialitate, se asigură o zonă de protecţie sanitară faţă de locuinţe, arterele de circulaţie cu trafic intens, zonele urbane aglomerate, stabilită prin studii de impact”.
Tot in acelasi ordin ministerial articol 11 , citez distanta minima de protectie este de 30m. (”Spitale, clinici: ………………….. 30 m” )
Ma voi adresa si unui ONG. Dati-ne alt spatiu de locuit.
Ma ofer sa fac schimb cu anl-ul dvs. stimabile edil. Am vazut ca ati optat pentru o locuinta sociala mai spatioasa.
Intrebare intrebatoare, daca un locatar din blocul aflat la 20 de cm (o grosime de perete) de spital se imbolnaveste, pe cine trebuie sa dea in judecata: primaria, spitalul sau pe cei de la DSP care vor da avizul de functionare.
Pe nimeni, voi cand v-ați mutat acolo știați ca langa e cladirea spitalului. De fapt și unde locuiti era tot spital. Daca ati acceptat sa va mutați acolo e problema voastră, daca nu va convine puteti pleca, cine va retine, sunt ANL-uri, mergi si fa credit si cumpara-ti casa cum au facut milioane de romani. După ce ca v-a dat locuinta pe ochi frumoși, acum emiteti și pretentii. Ai dreacu comunisti, numai cu mana intinsa stiti.