În Pastorala de Paște, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților Pimen face referire și la măsurile de siguranță care trebuie luate de întreaga populație pentru limitarea pandemiei de coronavirus.
El spune că “astăzi trecem printr-o mare încercare privind sănătatea trupului, viața noastră.
Necazurile, bolile sub formă de epidemie sunt certări sau cercetări ale lui Dumnezeu; certări pentru păcatele noastre chemându-ne la pocăință, cercetări pentru întărirea noastră sufletească în credință, în puterea și ajutorul lui Dumnezeu.
Remediul pentru situația de față este să dăm ascultare recomandărilor și îndrumărilor medicilor, respectând măsurile profilactice, ținând seama de principiul Sfintei Scripturi „întâi firescul și apoi duhovnicescul”.
Să cercetăm Biserica nu numai în timpul slujbelor, ci și în afara programului lor, în acest fel evitând aglomerația”.
În Pastorală, Pimen se referă și la cele opt biserici din Bucovina înscrise în patrimoniul UNESCO, întrebându-se cu referire la procesul în justiție pierdut de biserică pentru retrocedarea pădurilor: “Oamenii din Bucovina și nu numai, cu înalte răspunderi locale și de stat, au conștiința corespunzătoare să asigure îngrijirea, conservarea acestor valori de patrimoniu național?
Practic, au ei conştiinţa să asigure resursele financiare și materiale, nu prin pomană guvernamentală sau europeană, ci printr-un act de justiție cuvenită într-un stat de drept, act de justiție constând în retrocedarea resursei financiare lăsată de ctitorii acestor valori, resursă confiscată de regimul comunist?”
–
TEODOR PUȘCAȘU
Da, dacă Zainea ar fi primit zecile de mii de hectare de pădure pe care le cere în numele unei găști de personaje private, Domnul nu ne-ar mai fi pedepsit cu covidul!