Grupul francez Lactalis a început demontarea fabricilor de prelucrare a laptelui Dorna Lactate din Floreni și Vatra Dornei.
În urma acestei restructurări de activitate, 158 angajați au fost concediați colectiv cu începere de pe data de 1 septembrie.
Lactalis a anunţat decizia de a închide cele două fabrici mari din judeţul Suceava unde era produs brandul LaDorna, precizând că LaDorna se va produce în continuare în judeţele Alba şi Covasna, în celelalte unităţi locale ale grupului, respectiv la Albalact din Oiejdea şi Covalact din Sfântu Gheorghe.
Potrivit Lactalis, societatea Dorna Lactate, preluată în 2008, va continua să funcţioneze, angajaţii afectaţi de măsura concedierii colective în fabricile din Floreni şi Vatra Dornei urmând să primească sprijin pentru a găsi un alt loc de muncă în cadrul celorlalte societăţi aparţinând grupului francez din România sau în alte companii, dar vor primi şi compensaţii salariale.
Totodată, francezii de la Lactalis susţin că decizia de transfer a producţiei din Bazinul Dornelor ”nu va afecta activitatea de colectare a laptelui de la producătorii locali, vor fi păstrate contractele încheiate cu fermierii români parteneri, iar laptele va fi direcţionat către celelalte fabrici”.
Brandul LaDorna a fost lansat în 1998 de omul de afaceri Jean Valvis.
El a vândut în 2008 afacerea către francezii de la Lactalis, la acel moment grupul LaDorna fiind format din firmele Dorna, Dorna Lactate şi Dorna Helas, companie de distribuţie înfiinţată în Grecia.
În prezent, Lactalis deţine în România companiile Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Rarăul, Lactate Harghita, Lactalis România, Parmalat România şi Lactalis Logistic şi are peste 2.300 de angajaţi şi 7 branduri româneşti (LaDorna, Albalact, Covalact, Zuzu, Fulga, Rarăul, Poiana Florilor) – inclusiv mărci regionale (precum Friss, comercializat în judeţele Harghita şi Covasna) – şi branduri internaţionale (President, Galbani, Santal).
DAN PASCARU
FOTO : Facebook